Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

ipratropiumbromidi

Käyttötarkoitus

Pääasiassa sellaisten pitkäaikaisten keuhkosairauksien hoito, joihin liittyy hengitysvaikeuksia. Tällaisia ovat mm. keuhkoahtaumatauti sekä keuhkojen laajentumasairaus eli emfyseema.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen vaikutus alkaa noin 20 minuutissa ja on suurimmillaan parin tunnin kuluttua.

Lääkkeen ottaminen

Lääke hengitetään eli inhaloidaan keuhkoihin pakkauksessa olevan käyttöohjeen sekä lääkärin, hoitajan tai apteekin antamien ohjeiden mukaan. Ottamistekniikka kannattaa harjoitella hyvin, koska tällöin lääkkeestä saa parhaan hyödyn. Tarvittaessa lisätietoa ottamistekniikasta löytyy lääkkeen pakkauksessa olevasta selosteesta.

Sumutinliuos inhaloidaan lääkesumuttimella suukappaleen tai joskus kasvomaskin avulla. Liuosta ei saa niellä. Kerta-annossäiliöihin pakattu sumutinliuos on käyttövalmis sellaisenaan. Kerta-annossäiliö tulee käyttää mahdollisimman pian avaamisen jälkeen, ettei lääke mene pilalle. Jokaista lääkityskertaa varten tulee avata uusi säiliö.

Sumutinliuosta ei saa joutua silmiin, koska se voi aiheuttaa silmäkipua sekä kohottaa silmänpainetta. Huolellinen suuhygienia on tärkeää, sillä lääke saattaa aiheuttaa suun kuivuutta, mikä lisää hampaiden reikiintymisriskiä.

Vaikutustapa

Ipratropiumi on antikolinerginen aine, joka keuhkojen kautta hengitettynä vaikuttaa suoraan keuhkoputkiin. Se laukaisee keuhkoputkien seinämien jännitystä, laajentaa keuhkoputkia ja helpottaa täten hengitystä.

Haittavaikutukset

Ipratropiumi voi aiheuttaa joillekin käyttäjille päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja muita vatsavaivoja sekä suun kuivumista, yskimistä ja hengitysteiden ärtymistä. Jos hoidon aikana ilmaantuu lääkityksestä huolimatta hengtysvaikeuksia tai tila pahenee nopeasti, tulee hakeutua hoitoon, samoin jos lääkehoidon teho heikkenee.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, alkuperäisessä ulkopakkauksessa. Herkkä valolle. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Käytä sisältö heti avaamisen jälkeen. Älä käytä jo avattua ampullia myöhemmin. Värjääntynyttä tai sameaa liuosta ei saa käyttää. Hävitä osittain käytetyt, avatut tai vahingoittuneet ampullit.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot