Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

latanoprosti

Käyttötarkoitus

Silmänpainetaudin eli glaukooman hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääkettä laitetaan yksi tippa sairaaseen silmään iltaisin.

Lääkkeen ottaminen

Piilolinssit on poistettava ennen silmätippojen annostelua, ja ne voi laittaa takaisin silmiin 15 minuutin kuluttua annostelusta. Jos käytössä on muitakin silmätippoja, on eri silmätippojen annostelun välissä oltava vähintään 5 minuutin tauko. Heti tipan tiputtamisen jälkeen on hyvä painaa silmän sisänurkkaa 1 minuutin ajan, ettei lääkettä pääse silmästä verenkiertoon kyynelkanavan kautta. Jos lääkeannos unohtuu, otetaan uusi seuraavana päivänä tavalliseen tapaan.

Vaikutustapa

Lääke lisää silmän sisällä kiertävän nesteen poistumista silmästä, jolloin silmänpaine laskee. Vaikutus kestää noin vuorokauden.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat hoidettavan silmän värin muuttuminen vähitellen ruskeampaan suuntaan, silmän punoitus, pistely, kutina tai hiekantunne silmässä, silmäripsien piteneminen tai värjäytyminen. Joskus voi ilmetä luomitulehdusta tai silmäkipua. Silmätippojen laitto voi aiheuttaa ohimenevän näön sumentumisen, autolla ajoa tulee välttää kunnes sumeus on hävinnyt.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2–8 °C). Ei saa jäätyä. Pidä pullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle. Kestoaika pakkauksen avaamisen jälkeen: 4 viikkoa.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot