Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

rivastigmiini

Käyttötarkoitus

Lievä ja kohtalaisen vaikea Alzheimerin tauti. Lievä ja kohtalaisen vaikea Parkinsonin tautiin liittyvä dementia.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kaksi kertaa vuorokaudessa. Hoito aloitetaan useimmiten pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten. Potilaan lääkkeenottoa tulee valvoa.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina nesteen kera aamu- ja ilta-aterian yhteydessä.

Vaikutustapa

Rivastigmiini on antikoliiniesteraasi, joka tehostaa Alzheimerin taudissa vähentyneen asetyylikoliini-nimisen aineen vaikutusta aivoissa. Lääke lievittää taudin oireita ja pyrkii hidastamaan taudin etenemistä. Lääke ei paranna sairautta, mutta se auttaa potilasta selviytymään paremmin päivittäisistä toimistaan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, huimaus, vapina, kaatumiset, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Joskus voi esiintyä myös sekavuutta, päänsärkyä, näköharhoja, masennusta, uneliaisuutta tai unettomuutta, nestehukkaa, ruoansulatusvaivoja, voimakasta hikoilua, voimattomuutta, painon laskua ja ahdistuneisuutta sekä syljen liikaeritystä ja liikehäiriöitä.

Rivastigmiini saattaa haitata ajokykyä ja kykyä käyttää koneita.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Lääkityksen aikana ei tulisi imettää.

Säilytys

Säilytä alle 25ºC.

Ulkonäkö

3 mg kapseli: Luonnonvalkoinen tai hieman kellertävä jauhe kovassa kapselissa, jonka kansi- ja runko-osat ovat oranssit ja jossa on painatus RIV 3mg punaisella kapselin runko-osassa.4,5 mg kapseli: Luonnonvalkoinen tai hieman kellertävä jauhe kovassa kapselissa, jonka kansi- ja runko-osat ovat punaiset ja jossa on painatus RIV 4.5mg punaisella kapselin runko-osassa.

Hinta ja pakkaustiedot