Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

famsikloviiri

Käyttötarkoitus

Vyöruusun sekä herpesvirusten aiheuttamien muiden infektioiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito kestää tavallisesti 5-10 vuorokautta.

Lääkkeen ottaminen

Voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Sukuelinherpeksen yhteydessä vältettävä yhdyntää oireiden aikana, vaikka hoito olisi aloitettu. Estohoito vähentää virusten erittymistä huomattavasti, mutta tartunta on edelleen mahdollinen. Potilaiden pitää huolehtia mahdollisimman turvallisesta sukupuolielämästä.

Vaikutustapa

Famsikloviiri hajoaa elimistössä pensikloviiriksi, joka tehoaa erityisesti Herpes zoster ja simplex -viruksiin häiritsemällä niiden lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Yleisin haittavaikutus on päänsärky. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat huimaus, pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli, ihottuma ja kutina. Jos hoidon kohteena on sukuelinherpes, tulee välttää yhdyntää oireiden aikana vaikka hoito viruslääkkeillä olisi aloitettu, sillä tartunta on edelleen mahdollinen.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

125 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, toisella puolella merkintä FAMVIR tai FV ja toisella puolella 125.500 mg tabletti: Valkoinen, soikea, kaksoiskupera, toisella puolella merkintä FAMVIR 500 tai FV 500, toisella puolella ei merkintää.

Hinta ja pakkaustiedot