Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

formoteroli

Käyttötarkoitus

Astman ja muiden hengitystiesairauksien, kuten kroonisen keuhkoputken tulehduksen, keuhkolaajentuman sekä keuhkoahtaumataudin hoito. Lisäksi rasituksen, allergeenien tai kylmän ilman aiheuttaman keuhkoputkien supistustilan ehkäisy. Astman hoitoon Foradilia käytetään aina yhdessä hengitettävän kortisonilääkkeen kanssa.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen. Yleensä aikuisille 1-2 inhalaatiokapselia kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Kapselin sisältämä jauhe hengitetään sisään pakkauksessa olevan inhalaattorin avulla. Kapseleita ei saa nielaista. Pakkauksessa on käyttöohje, jossa neuvotaan, miten kapseli asetetaan inhalaattoriin ja miten sen sisältö hengitetään keuhkoihin. Käyttöohje kannattaa lukea huolellisesti. Kapselin saa poistaa läpipainopakkauksesta vasta välittömästi ennen käyttöä.

Lääkettä ei saa käyttää astmakohtauksen hoitoon, vaan siihen tarvitaan nopeavaikutteista avaavaa oirelääkettä. Otettava heti yhteys lääkäriin, jos astma äkillisesti hoidon aikana pahenee.

Liivatekapselin pieniä palasia voi inhaloitaessa joutua suuhun ja nieluun. Tätä voi estää välttämällä puhkaisunapin painamista useammin kuin kerran. Pakkaus pitää suojata kuumuudelta ja kosteudelta.

Vaikutustapa

Formoteroli on pitkävaikutteinen beeta2 -agonisti, joka rentouttaa ja avaa keuhkojen pieniä ilmatiehyitä ja siten helpottaa ilman kulkua hengitysteissä. Yksi annos vaikuttaa noin 12 tuntia.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä sydämentykytystä, päänsärkyä, vapinaa tai lapsen astman vaikeaa pahenemista.Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C:ssa. Säilytä alkuperäispakkauksessa, herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen inhalaatiojauhe on pakattu koviin värittömiin liivatekapseleihin (koko 3), joissa on merkintä CG, FXF.

Hinta ja pakkaustiedot