Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

ertugliflotsiini, sitagliptiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen hoito joko yksin käytettynä tai yhdistelmähoitona.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera aamuisin ruokailusta riippumatta. Tabletin voi rikkoa tai murskata, jos on nielemisvaikeuksia. Jos annos unohtuu, se otetaan heti muistettaessa, mutta kaksinkertaista annosta ei saa ottaa saman vuorokauden aikana.

Vaikutustapa

Lääkevalmisteen sisältämien vaikuttavien aineiden vaikutusmekanismit täydentävät toisiaan, ja veren kohonnut glukoosi- eli sokeripitoisuus alenee. Ertugliflotsiini estää munuaisissa olevan SGLT2-proteiinin toimintaa, jolloin glukoosin takaisinimeytyminen elimistöön vähenee ja sen erittyminen virtsaan lisääntyy. Sitagliptiini on DPP-4:n-estäjä, joka lisää insuliinin ja vähentää glukagonin eritystä haimasta, jolloin maksassa tapahtuva glukoosin synty ja sen kulkeutuminen verenkiertoon vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat sukupuolielinten tulehdukset. Joskus voi esiintyä myös verensokerin liiallista laskua, päänsärkyä, nestevajausta, lisääntynyttä virtsaamista, janoa tai ulkosynnyttimien ja emättimen kutinaa. Otettava yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee kipua, aristusta, punoitusta tai turvotusta sukuelimissä tai sukuelinten ja peräaukon välisellä alueella kuumeeseen tai huonovointisuuteen liittyneenä.

Mahdolliset huimaus ja uneliaisuus saattavat heikentää ajokykyä. Liiallista verensokerin laskua varottava erityisesti yhteiskäytössä muiden diabeteslääkkeiden kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

5 mg/100 mg tabl: Beigen värisiä, mantelinmuotoisia, kooltaan 12,0 x 7,4 mm ja toisella puolella merkintä ”554” ja toisella puolella ei ole merkintöjä.15 mg/100 mg tabl: Ruskeita, mantelinmuotoisia, kooltaan 12,0 x 7,4 mm ja toisella puolella merkintä ”555” ja toisella puolella ei ole merkintöjä.

Hinta ja pakkaustiedot