Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

desogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään raskauden ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Yleensä otetaan yksi tabletti joka päivä 21 perättäisen päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän mittainen tablettitauko. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Jos tablettien aloitus tapahtuu kierron 2.–5. päivänä, ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäehkäisyä esim. kondomia.

Kuukautisia voidaan siirtää aloittamalla uusi läpipainopakkaus heti edellisen loputtua ilman taukoa. Kuukautisia voidaan siirtää niin pitkälle kuin halutaan, kuitenkin enintään toisen pakkauksen loppumiseen saakka. Tänä aikana voi esiintyä läpäisy- tai tiputteluvuotoa. Tablettien säännöllinen käyttö aloitetaan uudestaan tavanomaisen 7 päivän tablettitauon jälkeen. Jos nainen haluaa muuttaa kuukautisten alkamispäivää nykyisestä joksikin toiseksi viikonpäiväksi, häntä voidaan neuvoa lyhentämään seuraavaa tablettitaukoa niin monella päivällä kuin hän haluaa. Mitä lyhyempi tauko on, sitä suurempi on riski, että tyhjennysvuotoa ei tule ja että seuraavan pakkauksen käytön aikana esiintyy läpäisy- ja tiputteluvuotoa (kuten kuukautisia siirrettäessä).

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan veden kanssa joka päivä suunnilleen samaan aikaan. 

Tablettien ehkäisyteho voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia, ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Desogestreeli on synteettinen keltarauhashormoni, ja etinyyliestradioli on synteettinen estrogeeni eli naishormoni. Nämä hormonit estävät munasolun irtoamisen. Vaikutus välittyy aivolisäkkeen kautta munasarjoihin. Myös kohdunkaulan lima muuttuu huonosti siittiöitä läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat masentuneisuus, mielialanvaihtelut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu, rintojen kipu ja arkuus, epäsäännölliset kuukautiset ja painon nousu.

Veritulpan riski on lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos ilmenee turvotusta toisessa jalassa, jalkaterässä tai jalan laskimon kohdalla, kipua, arkuutta, lisääntynyttä lämmöntunnetta, punoitusta tai värimuutoksia jalassa, äkillisesti alkanutta, selittämätöntä hengenahdistusta, nopeutunutta hengitystä, äkillistä yskää, pistävää rintakipua, nopeaa tai epäsäännöllistä sydämen sykettä, kasvojen, käsivarren tai jalan äkillistä tunnottomuutta tai heikkoutta, äkillistä kävelyn vaikeutumista, huimausta, tasapainon tai koordinaation menetystä, äkillistä sekavuutta, puhe- tai ymmärtämisvaikeuksia, äkillistä näön heikentymistä, äkillistä, voimakasta tai pitkittynyttä päänsärkyä, tajunnan menetystä tai pyörtymistä, kipua, epämiellyttävää, paineen, painon, puristuksen tai täysinäisyyden tunnetta rinnassa, käsivarressa tai rintalastan alla, selkään, leukaan, kurkkuun, käsivarteen tai vatsaan säteilevää epämiellyttävää tunnetta, täyteläisyyden, ruoansulatushäiriöiden tai tukehtumisen tunnetta, hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, erittäin voimakasta heikkouden tunnetta tai ahdistuneisuutta.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25°C.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, toisella puolella painatus ”L” ja toisella puolella ”1”.

Hinta ja pakkaustiedot