Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

etinyyliestradioli, drospirenoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään raskauden ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tabletti kerran päivässä ilman taukoja. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, pakkauksen valkoiset lumetabletit jätetään käyttämättä ja siirrytään suoraan uuteen pakkaukseen. Kuukautisia voidaan siirtää niin pitkälle kuin halutaan, aina toisen pakkauksen vaikuttavia aineita sisältävien tablettien loppumiseen asti. Tablettien säännöllinen käyttö aloitetaan uudestaan lumetablettijakson jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan tarvittaessa veden kanssa joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Ne otetaan pakkaukseen merkityssä järjestyksessä neljän viikon ajan pakkauksen loppuun asti. Pakkaus aloitetaan vaaleanpunaisilla ja lopetetaan valkoisilla tableteilla. Uusi pakkaus aloitetaan seuraavana päivänä edellisen loputtua.

Tablettien ehkäisyteho voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos vaaleanpunaisen tabletin unohtamisesta on kulunut alle 24 tuntia, ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 24 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista. Valkoisen tabletin unohtaminen ei heikennä ehkäisytehoa.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Jokainen vaaleanpunainen tabletti sisältää pienen määrän kahta eri naishormonia (drospirenonia ja etinyyliestradiolia). Tablettien ehkäisyteho perustuu monen eri tekijän yhteisvaikutukseen, joista tärkeimpiä ovat ovulaation eli munasolun irtoamisen estyminen ja muutokset kohdun limakalvolla. Valkoiset tabletit eivät sisällä vaikuttavia aineita, minkä vuoksi niitä kutsutaan lumetableteiksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat tunneherkkyys, päänsärky, pahoinvointi, rintojen kipu, epäsäännölliset kuukautiset ja kuukautisten poisjäänti.

Veritulpan riski on lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos ilmenee turvotusta toisessa jalassa, jalkaterässä tai jalan laskimon kohdalla, kipua, arkuutta, lisääntynyttä lämmöntunnetta, punoitusta tai värimuutoksia jalassa, äkillisesti alkanutta, selittämätöntä hengenahdistusta, nopeutunutta hengitystä, äkillistä yskää, pistävää rintakipua, nopeaa tai epäsäännöllistä sydämen sykettä, kasvojen, käsivarren tai jalan äkillistä tunnottomuutta tai heikkoutta, äkillistä kävelyn vaikeutumista, huimausta, tasapainon tai koordinaation menetystä, äkillistä sekavuutta, puhe- tai ymmärtämisvaikeuksia, äkillistä näön heikentymistä, äkillistä, voimakasta tai pitkittynyttä päänsärkyä, tajunnan menetystä tai pyörtymistä, kipua, epämiellyttävää, paineen, painon, puristuksen tai täysinäisyyden tunnetta rinnassa, käsivarressa tai rintalastan alla, selkään, leukaan, kurkkuun, käsivarteen tai vatsaan säteilevää epämiellyttävää tunnetta, täyteläisyyden, ruoansulatushäiriöiden tai tukehtumisen tunnetta, hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, erittäin voimakasta heikkouden tunnetta tai ahdistuneisuutta.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle 25°C).

Ulkonäkö

Vaikuttavat tabletit: Vaaleanpunaiset, pyöreät ja sileät kalvopäällysteiset tabletit, koko 5,7 x 3,5 mm.Lumetabletit: Valkoiset, pyöreät ja sileät kalvopäällysteiset tabletit, koko 5,7 x 3,5 mm

Hinta ja pakkaustiedot