Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

etinyyliestradioli, drospirenoni

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan veden kanssa joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Ne otetaan pakkaukseen merkityssä järjestyksessä neljän viikon ajan pakkauksen loppuun asti. Pakkaus aloitetaan lääkevalmisteesta riippuen vaaleanpunaisilla (0,02/3 mg) tai keltaisilla (0,03/3 mg) tableteilla ja lopetetaan valkoisilla tableteilla. Uusi pakkaus aloitetaan seuraavana päivänä edellisen loputtua.

Tablettien ehkäisyteho voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos vaaleanpunaisen tai keltaisen tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia: Ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista. Valkoisen tabletin unohtaminen ei heikennä ehkäisytehoa.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Vaikutustapa

Valmiste on yhdistelmäehkäisytabletti. Jokainen tabletti sisältää kahta hormonia: drospirenoni on keltarauhashormoni eli progestiini ja etinyyliestradioli on naishormoni eli estrogeeni. Nämä aineet estävät ovulaatiota eli munasolun irtoamista munasarjasta. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä rintojen arkuutta tai suurentumista, päänsärkyä, migreeniä, vatsakipua, pahoinvointia, aknea, painon nousua, vuotohäiriöitä, hiivatulehduksia tai mielialamuutoksia. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät hieman veritulpan riskiä. Riski kasvaa iän myötä, ja tupakointi lisää verenkiertoon liittyvien sairauksien riskiä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Käyttöä ei yleensä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

0,02/3 mg vaikuttavia aineita sisältävät tabletit: Vaaleanpunaiset, pyöreät.0,03/3 mg vaikuttavia aineita sisältävät tabletit: Keltaiset, pyöreät.Lumetabletit: Valkoiset, pyöreät.

Hinta ja pakkaustiedot