Markkinoija

EXELTIS

Vaikuttava aine

desogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti joka päivä pakkaukseen merkityssä järjestyksessä, ilman taukoja. Käyttö aloitetaan tavallisesti luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Jos tablettien aloitus tapahtuu 2.–5. vuotopäivänä, ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäehkäisyä esim. kondomia.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, pakkauksen vihreät lumetabletit jätetään käyttämättä ja siirrytään suoraan uuteen pakkaukseen. Toisen pakkauksen kaikki 28 tablettia otetaan normaalisti ja aloitetaan sitten taas uudella pakkauksella.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on tarkka käyttöohje, johon on tutustuttava huolella ennen käytön aloitusta. Tabletit on otettava säännöllisesti ja aina samaan kellonaikaan, koska muutoin ehkäisyvarmuus heikkenee ja voi tulla välivuotoja. Ehkäisypillerit eivät suojaa HIV-tartunnalta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta. Maksaläiskiin taipuvaisten tulisi välttää aurinkoa ja UV-säteilyä käytön aikana.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää pienen määrän kahta naissukupuolihormonia; keltarauhashormoni desogestreeliä sekä estrogeeni etinyyliestradiolia. Ne ehkäisevät raskautta pääasiallisesti estämällä munasolun irtoamisen eli ovulaation sekä muuttamalla kohdunkaulan liman koostumusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat epäsäännölliset vuodot ja painon nousu. Joskus saattaa esiintyä myösmielialan muutoksia, sukupuolisen halun heikkenemistä,päänsärkyä, huimausta, migreeniä, verenpaineen nousua, mahavaivoja,aknea, ihottumaa, vuotohäiriöitä, rintojen arkuutta tai suurentumista tai nesteen kertymistä elimistöön. Jos ilmenee laskimo- tai valtimoveritulppien oireita (mm. äkillistä ja voimakasta rintakipua, voimakasta kipua tai turvotusta toisessa jalassa, äkillistä hengenahdistusta tai yskää, epätavallista päänsärkyä, näköhäiriöitä, puhevaikeuksia, huimausta, äkillistä heikkoutta tai tunnottomuutta), on otettava heti yhteyttä lääkäriin. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. 

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 ºC alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Vaikuttavat tabletit: Valkoinen, pyöreä, läpimitta on 5 mm. Toisella puolella on merkintä ”C” ja toisella puolella ”5”.Lumetabletit: Vihreä, pyöreä, läpimitta on 5 mm.

Hinta ja pakkaustiedot