Markkinoija

VERTEX PHARMACEUTICALS

Vaikuttava aine

ivakaftori

Käyttötarkoitus

Kystisen fibroosin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa (12 tunnin välein). Yhdistelmähoidossa tetsakaftorin ja ivakaftorin yhdistelmän kanssa otetaan yleensä yksi tetsakaftorin ja ivakaftorin yhdistelmää sisältävä tabletti aamulla ja yksi ivakaftori 150 mg ‑tabletti illalla (12 tunnin välein).

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina ja ne on otettava rasvapitoisen ruoan kanssa. Niitä ei saa pureskella, murskata tai rikkoa. Greippiä tai Sevillan appelsiineja sisältävää ruokaa ja juomaa on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Ivakaftori vaikuttaa CFTR-proteiinin tasolla. CFTR-proteiini muodostaa solun pintaan käytävän, jota pitkin esimerkiksi kloridihiukkaset voivat liikkua sisään ja ulos solusta. Kystistä fibroosia sairastavilla henkilöillä kloridin liikkuminen on vähäisempää CFTR-geenin mutaatioiden vuoksi. Ivakaftori auttaa tiettyjä poikkeavia CFTR-proteiineja avautumaan useammin, jotta kloridin liikkuminen helpottuu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat nenänielun tulehdus, ylähengitystietulehdus, huimaus, päänsärky, nenän tukkoisuus, suunielun kipu, ripuli, vatsakipu ja ihottuma. Joskus voi esiintyä myös influenssaa, nuhaa, hypoglykemiaa, korvaoireita, tasapainohäiriöitä, nielu- ja nenäoireita, vatsaoireita , aknea, kutinaa tai rintakyhmyjä. Jos esiintyy huimausta, autolla ei saa ajaa ennen oireen lakkaamista.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Vaaleansiniset, kapselin muotoiset kalvopäällysteiset tabletit, joissa on merkintä ”V 150” mustalla musteella toisella puolella, eikä mitään merkintää toisella puolella (16,5 mm × 8,4 mm modifioidun tabletin muodossa).

Hinta ja pakkaustiedot