Markkinoija

BIOGEN

Vaikuttava aine

etanersepti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisten ja lasten nivelreuman hoitoon usein yhdessä toisen reumalääkkeen metotreksaatin kanssa. Lisäksi sitä käytetään selkärankareuman ja psoriaasin hoidossa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä annetaan 1-2 lääkeannosta viikossa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja pistää lääkkeen ihon alle. Hoitaja voi opettaa pistotekniikan myös potilaalle.

Vaikutustapa

Lääke on TNF-alfan estäjä. Tuumori- eli kasvainnekroositekijä (TNF) -nimisen valkuaisaineen määrä on lisääntynyt reumasairauksissa, joissa se mm. ylläpitää niveltulehduksia. Etanersepti kiinnittyy kasvainnekroositekijään ja estää sen haitallisia vaikutuksia. Näin ylimääräinen tulehdusvaste rauhoittuu, nivelten ja ihon toimintakyky paranee ja niveltaudeissa nivelvauriot näyttävät hidastuvan. 

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat infektiot ja pistoskohdan reaktiot (mm. ihottuma, kutina, punoitus ja kipu). Joskus voi esiintyä myös muuta ihottumaa sekä allergiaa, kutinaa ja kuumetta.

Jos ilmenee infektio-oireita, on hakeuduttava lääkärille.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Tehokata ehkäisyä tulisi harkita hoidon aikana ja kolme viikkoa sen päättymisestä. Ei saa käyttää imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää välttää raskaaksi tuloa hoidon aikana.

Säilytys

Säilytä 2°C – 8°C ulkopakkauksessa valolta suojattuina. Ei saa jäätyä.  

Ulkonäkö

Liuos on kirkas tai hieman opaalinhohtoinen, väritön tai vaaleankeltainen.

Hinta ja pakkaustiedot