Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kinapriili

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään korkean verenpaineen eli hypertonian ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta. Rasvainen ruoka heikentää lääkkeen tehoa. Päivän lääkeannos on paras ottaa aamulla, koska verenpaine on korkeimmillaan aamupäivällä.

Suolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, koska sen sisältämä natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Vaikutustapa

Lääke on ACE-estäjä, joka vähentää verisuonia supistavien aineiden muodostumista elimistössä ja laajentaa siten verisuonia, jolloin verenpaine laskee ja sydämen työmäärä vähenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat kuiva yskä, huimaus, päänsärky, unettomuus, mahavaivat ja lihaskivut. Harvinaisena haittana saattaa esiintyä voimakkaita yliherkkyysoireita, kuten kasvojen, huulien, kielen tai nielun turvotusta. Jos tällaista ilmenee, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa tulee sopia lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Alkoholi laajentaa verisuonia ja saattaa herkillä ihmisillä voimistaa haitallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta. Verenpaineen tilapäinen lasku voi ilmetä huimauksena.

Hoidon alussa mahdollinen huimaus voi haitata keskittymiskykyä mm. liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Jos aikoo tulla raskaaksi, sopivasta lääkityksestä pitää neuvotella lääkärin kanssa. Lääkkeen käyttöä erityisesti imetyksen alkuvaiheessa tulee välttää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Ruskea, pyöreä (halkaisija 8,9 mm), kalvopäällysteinen, jakouurteellinen tabletti, johon on merkitty vahvuus 20. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot