Pulauttelulla eli refluksilla tarkoitetaan mahansisällön nousua mahalaukusta ruokatorveen ja suuhun. Niin kuin muutkin vauvan lihakset, myös sulkijalihas ruokatorven ja mahalaukun välissä on vielä heikko ensimmäisen ikävuoden ajan. Pulauttelu onkin vauvaiässä yleinen ilmiö.

Keskeistä on, että lapsi syö ja kasvaa hyvin. Yleensä pulauttelu vähenee, kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia ja hän liikkuu pääosin pystyasennossa. Jos pulauttelu on häiritsevää, syömistekniikkaa, syömistiheyttä ja röyhtäyttämistä kannattaa pysähtyä miettimään. Vauvan ylävartalon olisi hyvä olla syöttäessä ja mielellään myös nukkuessa aina kohoasennossa. Kerralla ei pidä syöttää liian isoja aterioita. Varsinkin ahnas syöjä kannattaa keskeyttää röyhtäisemään välissä. Toisin kuin lääkehoito, nämä toimet ovat myös täysin riskittömiä. Ne myös tehoavat lääkkeitä paremmin. Närästyslääkkeistä on harvoin hyötyä vauvan pulauttelun hoidossa.

Refluksisairautta voi epäillä, jos lapsi itkee jo syömistä aloittaessaan tai vähentää syömistään. Selvitystä vaativia oireita ovat runsas oksentelu ja painonlasku sekä pulautteluun liittyvät unenaikaiset hengityskatkokset, muu hengitysoireilu tai vaikea ummetus.