Terve vauva kommunikoi itkunsa avulla tarpeitaan. Itku voi kertoa esimerkiksi nälästä, väsymyksestä tai läheisyyden tarpeesta. Täysin tervekin vauva itkee kahdesta neljään tuntia vuorokaudessa. Vauvan temperamentti vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja voimakkaasti hän reagoi itkulla, ja toisaalta myös siihen, kuinka nopeasti hän rauhoittuu.

Vauva itkee eniten kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Itkuisuus on suurimmillaan yleensä iltaisin. Koliikki-itku on vaikeasti selitettävää, kohtauksellista itkua tyypillisesti muutaman viikon iästä muutaman kuukauden ikään. Siihen ei ole yhtä hyvää hoitoa.

Joskus taustalla on sairaus. Jos vauva muuttuu selvästi aiempaa itkuisemmaksi, tai itkuisuuteen liittyy kuumetta tai muita infektion merkkejä, oksentelua, ripulia, huonoa kasvua tai poikkeuksellista reagoimattomuutta, vauvan kanssa on syytä lähteä lääkäriin.

Vanhemmat herkistyvät oman lapsensa itkulle. Jos yöunetkin ovat pitkään katkonaisia, itkuisen vauvan hoitaminen käy raskaaksi. Omien voimavarojen ehtyessä on viisasta hakea apua esimerkiksi neuvolasta.