Neuvolassa seurataan pään kasvua, koska pään kasvu heijastaa aivojen kasvua. Jos pää kasvaa poikkeavasti, on kuitenkin paljon todennäköisempää, että asialle on hyvänlaatuinen selitys kuin että kyse olisi aivojen tai kallon luiden ongelmasta.

Kallon muoto on aina yksilöllinen. Pään koko on riippuvainen perintötekijöistä. Esimerkiksi pienipäisten vanhempien lapsilla on keskimäärin pienempi päänympärys.

Vastasyntyneen kallon luut ovat pehmeitä, mikä tekee päästä muovautuvan. Pään vinous johtuukin tavallisesti yksipuolisista asennoista ja pään painumisesta tasoa vasten, esim. turvaistuimessa tai sängyssä.

Pään pitää päästä kasvamaan aivojen kasvun myötä. Tästä syystä imeväisen kallon luiden väliset saumat ovat vielä auki. Saumojen ennenaikainen luutuminen on harvinaista.

Vauvoja nukutetaan nykyisin selällään. Joillakin takaraivo voi painua tämän johdosta. Usein vauvat kääntävät päätään herkemmin jommallekummalle puolelle. Käsittelyasennoilla ja huolehtimalla nukkumisasentojen vaihtelusta yleensä tilanne korjaantuu. Monipuoliset asennot antavat yleensä hyvän lopputuloksen.