Kuivat ja punoittavat posket vauvalla eivät ole merkki allergiasta vaan ohuen ihon kuivumisesta ja ärtymisestä, varsinkin talviaikaan. Sylkeä ja ruokaa on usein pyyhittävä vauvan kasvoilta, ja myös tämä kuivattaa ja ärsyttää ihoa.

Noin 15–20 prosentilla lapsista on ns. atooppinen ihotyyppi. Sen merkkinä iho on poikkeavan kuiva. Se hilseilee ja muodostaa paikoin kuivia ihottumaläikkiä.

Pikkuvauvoilla kuivaa ihottumaa on tyypillisesti raajojen ulkosyrjissä, kaulan ihopoimuissa ja korvien takana. Vauvojen poski-ihottumaa kutsutaan usein maitoruveksi, vaikka oireella ei ole mitään tekemistä maidon, saati maitoallergian kanssa. Leikki-iässä puhutaan taiveihottumasta, koska oireet keskittyvät raajojen taivealueille.

Alle viidellä prosentilla atoopikoista oireilu pahenee joistakin ruoka-aineista. Tällaisen ruoka-aineallergian oireena voi olla ihon voimakasta lehahtelua, vaikea-asteista atooppista ihottumaa tai nokkosihottumaa laajoilla alueilla. Ruoka-aineallergiat ovat tavallisesti ohimeneviä. Jos epäilee, että lapsi on allerginen jollekin keskeiselle ruoka-aineelle, kuten maidolle, viljoille tai kananmunille, pitää hakeutua lääkäriin. Omin päin ruokavaliota ei pidä kaventaa, ettei se jäisi liian yksipuoliseksi.

Oma muotonsa on päänahan karstainen tali-ihottuma (seborrooinen ekseema), jota esiintyy jo vastasyntyneillä. Tämä ihottumamuoto häviää yleensä 1–2 ikävuoteen mennessä kokonaan. Myös atooppinen taiveihottuma helpottuu yleensä iän myötä.

Kuivan ihon riski piilee siinä, että se menee helposti rikki, jolloin bakteerit saattavat päästä tunkeutumaan ihoon. Kuivaa ihoa pitää sen takia rasvata tervettä ihoa enemmän. Rasva estää kosteuden haihtumista iholta. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempaa voidetta tulee käyttää. Rasvainen voide (40–60 % rasvaa) kirvelee myös vesipitoista voidetta vähemmän. Suihkuttaa ja kylvettää saa normaalisti, mutta iho tulee rasvata joka pesun jälkeen.