Vastasyntyneen rintarauhaset, niin tytöillä kuin pojillakin, voivat punoitella ja olla turpeat. Toisinaan nännin alla tuntuu kiinteä nappula. Ilmiö johtuu syntymän jälkeisistä hormonimuutoksista. Samasta syystä myös tyttövauvan ulommat eli ns. isot häpyhuulet voivat olla punoittavat ja turvonneet. Häpyhuulten alueella on usein vaaleaa talia. Se suojaa herkkää limakalvoa, joten sitä ei tule pestä pois.

Tyttövauvan sisemmät eli pienet häpyhuulet voivat olla osittain kiinni toisissaan. Virtsaputken päätä eli kohtaa, josta virtsa tulee ulos, on tällöin vaikeaa nähdä. Tyttövauvan emätinaukko on yleensä pieni ja varsin huomaamaton. Joskus emättimestä tulee kirkasta limavuotoa heti syntymän jälkeen. Näille ilmiöille ei tarvitse eikä pidä tehdä mitään.

Poikavauvoilla peniksen ulkomuoto ja koko vaihtelevat paljon. Vastasyntyneen peniksestä ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska murrosikä muuttaa tilannetta perusteellisesti. Pienimmillään pikkupojan penis näkyy vain esinahan ja terskan pyöreänä pullistumana kivespussien välissä häpyalueen yläosassa. Toisten poikavauvojen penis voi olla useita senttejä pitkä. Myös esinahka vaihtelee ulkonäöltään suuresti. Useimmiten esinahka yltää terskan yli ja on kärjestään niin supussa, ettei virtsaputken päätä näy. Lievästi tiukka esinahka on myös tuiki tavallinen. Se venyy normaaliksi ajan myötä. Jo vastasyntyneen penis jäykistyy pesujen ja rasvauksen yhteydessä herkästi. Esinahan alla voi pesujen yhteydessä nähdä suojaavaa vaaleaa talia. Sitä ei tarvitse pestä pois. Joskus terskassa on myös vaaleita talinäppyjä.

Peniksen kokoa tärkeämpää on, että virtsasuihku on voimakas ja kaareva. Poikkeava virtsasuihku voi olla merkki siitä, että virtsaputken pää aukeaa muualle kuin peniksen kärkeen. Jos näin on, tilanne vaatii kirurgista korjausta.