Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, jopa 16–20 tuntia. Lapsi tarvitsee ruokaa tiheästi, mutta syötyään hän nukahtaa. Pikkuhiljaa syömisvälit venyvät ja vuorokaudesta erottuu yksi muita pidempi unijakso. Jos tämä jakso sattuu olemaan päiväsaikaan, vauvaa kannattaa herätellä syömään. Näin pisin unijakso siirtyy vähitellen yöhön.

Lasta on hyvä totuttaa säännölliseen rytmiin ruokailun ja unen suhteen. Aivan ensiviikkoina lapsi voi tarvita maitoa tiheästi, mutta jatkuva rintamaidon tai vastikkeen tarjoaminen voi johtaa ylisyöttämiseen. Se lisää ilmavaivoja ja itkuisuutta. Noin 3–4 kuukauden iässä vauva kykenee nukkumaan yhtämittaiset 4–6 tunnin yöunet. Toisaalta hän on myös yhä pidempiä jaksoja hereillä.

Iltaisin on hyvä pyrkiä saamaan lapsi nukahtamaan omaan sänkyyn. Se edesauttaa myöhempää hyvää unirytmiä ja nukkumista. Perhevuoteessa nukkuva vauva tottuu vanhemman jatkuvaan läsnäoloon, ja lapsi saattaa imeä äidin rintaa useita kertoja yössä. Rinnasta vierottaminen voi tällaisessa tapauksessa olla tavallista hankalampaa. Tutin käyttö voi auttaa nukahtamisessa, mutta hyöty sen käytöstä on yksilöllistä.

Lapsen itkuun ja heräilyyn tulee toki reagoida, mutta mieluiten rauhoittelemalla vauva jatkamaan unia omassa sängyssään. Tämä onnistuu vauvaa taputtelemalla ja hiljaisesti hyssyttelemällä. Yöaikana kannattaa välttää vauvan nostamista syliin.

Yli puolivuotias vauva heräilee usein yöllä johtuen kehityksellisistä seikoista. Heräilyalttius johtuu ns. REM -unen lisääntymisestä.

Unikoulua tarvitaan joskus 9–18 kuukauden ikäisen lapsen heräillessä muutaman tunnin välein yöuniltaan. Yksivuotias lapsi nukkuu noin 12 tuntia vuorokaudessa ja tarvitsee usein kahdet 1–2 tunnin mittaiset päiväunet. On hyvin tavallista, että unen tarve vaihtelee eri lasten välillä samassakin perheessä. Jokainen lapsiperheen vanhempi joutuu kohtaamaan väsymystä, kun lapsen tarpeet menevät oman levon tarpeen edelle. Siksi on hyvä rauhoittaa päivärytmiä ja ohjelmaa niin, että myös vanhempi voi levätä, silloin kun lapsi nukkuu.