Sata vuotta sitten lääkäri Konrad ReijoWaara kirjoitti Terveydenhoitolehdessä huolestuneena rokotuksista. Suomessa oli ruvettu saarnaamaan rokotusta vastaan. Julkisuudessa esitettiin väitteitä, että "suojelurokotus muka on ruumiin luonnoton ja vahingollinen myrkyttäminen, josta ei ole mitään hyötyä".

ReijoWaara puhui isorokon ehkäisemisestä rokotuksella, jota ensimmäisen kerran käytettiin Suomessa 1802. Aluksi rokotus oli hajanaista ja ihmisiä kuoli isorokkoon tuhansia joka vuosi. Vihdoin 1880-luvulla isorokkorokotus tuli pakolliseksi, mikä nopeasti romahdutti sairastuneitten määrän. ReijoWaara esittää Terveydenhoitolehdessä tilastotietoja, jotka osoittavat, että muutamia vuosia myöhemmin isorokkokuolemia oli enää muutama kymmenen vuosittain.

ReijoWaara arveli, että juuri isorokon dramaattinen väheneminen oli saanut aikaan rokotusta vastustavia liikkeitä. Ihmiset eivät enää nähneet isorokkoon sairastuneita ja sen aiheuttamia kuolemia. Rokotuksen vastustajat eivät ymmärtäneet, että isorokko on oikeasti vaarallinen ja tappaa.

Myöhempinä vuosikymmeninä isorokkorokotuksesta tuli vastaansanomaton todiste siitä, miten paljon hyvää rokotuksilla voidaan saada aikaan. Vuonna 1980 Maailman terveysjärjestö WHO saattoi julistaa, että järjestelmällisten rokotusten ansiosta isorokko oli hävinnyt koko maapallolta. Rokotukset olivat tehneet itsensä tarpeettomiksi ja niistä voitiin luopua. Kuluneet kolmekymmentä isorokotonta vuotta kertovat, että sairaus todella hävisi.

Rokotuksia on tullut paljon lisää sitten ReijoWaaran aikojen. Tällä hetkellä käytössä olevat rokotteet ovat huomattavasti turvallisempia kuin isorokkorokotus sata vuotta sitten. Isorokkorokotuksen tapaan niilläkin on vallan huima teho sairauksien ehkäisyssä. Polio hävisi Suomesta kauan sitten, kurkkumätä, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko myöhemmin.

Rokotusten hämmästyttävästä tehokkuudesta huolimatta niitä edelleen vastustetaan. Vai vastustetaanko niitä juuri tehokkuuden takia, kuten ReijoWaara aikoinaan arveli. Vielä minun sukupolvestani jokainen sairasti useita ikäviä lastentauteja, jotka joskus johtivat vaarallisiin jälkitauteihin. Tänä päivänä elävät isät ja äidit eivät ole enää joutuneet kokemaan sitä tuskaa, mitä lastentauteihin aikaisemmin liittyi.

Monissa maissa rokotusten vastustajien joukko on hyvin äänekäs ja vaikutusvaltainen. Vettä myllyynsä vastustajat saivat, kun brittilääkäri Andrew Wakefield julkaisi tunnetussa lääketieteellisessä Lancet-lehdessä tutkimuksen, jonka mukaan tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote oli aiheuttanut autismia, hankalaa keskushermoston sairautta. Sen nostattaman kohun seurauksena useissa maissa monet vanhemmat eivät enää antaneet rokottaa lapsiaan.

Muut tutkijat tekivät laajoja selvityksiä rokotteen ja autismin välisistä suhteista, mutta eivät löytäneet mitään todisteita rokotusten osuudesta sairauden synnyssä. Myöhemmin todettiin, että Wakefield oli väärentänyt tuloksiaan ja muutenkin toiminut epäeettisesti. Lääketieteen maailma sai todistaa harvinaisen tapahtuman. Kaksitoista vuotta julkaisemisen jälkeen Lancet-lehti peruutti Wakefieldin artikkelin, koska sen tuloksiin ei voinut luottaa. Mutta vahinko oli jo tapahtunut. Miljoonat lapset eri maissa olivat jääneet ilman rokotusta.

Tämän vuoden alussa tunnettu kansainvälinen lääketieteellinen lehti New England Journal of Medicine julkaisi kirjoituksen rokotuksen vastustajien aikaansaannoksista. Esimerkiksi Irlannissa syntyneen tuhkarokkoepidemian vuoksi sata lasta joutui sairaalahoitoon ja heistä kolme kuoli. Kaliforniassa on meneillään pahin hinkuyskäepidemia viiteenkymmeneen vuoteen. Kymmenen lasta on kuollut.

Kun lukee suuren maailman hullutuksista, tuntuu hyvältä asua täällä syrjäisessä Suomessa. Vaikka meilläkin vastustajia löytyy muun muassa luontaisalan ihmisten ja homeopatian kannattajien joukossa, rokotusten vastustaminen ei onneksi ole koskaan saanut tukevaa jalansijaa.

Näitä rokotusasioita pohtiessa tuntuu siltä, että me suomalaiset todellakin olemme tavallista järkevämpi kansa. Täällä pohjolassa jalat pysyvät maassa ja pää riittävän kylmänä.

Rokotusten vastustajien aikaansaannoksia, ks. englanninkielinen artikkeli