Mitä yhteistä on ikiliikkujalla, auringonnousulla, evoluutiolla ja kolesterolilla? Kaikissa löytyy ihmisiä, jotka kieltävät parhaan ja monin tavoin varmistetun tiedon.

Joukossamme on niitä, jotka uskovat voivansa rakentaa ikiliikkujan tai jotka väittävät auringon kiertävän maata. Kymmenet miljoonat uskovat, että eläimet ja kasvit eivät ole kehittyneet evoluution kautta vaan ovat luojan kertaheitolla luomat. Viime aikoina on ilmaantunut ihmisiä, joukossa lääkäreitäkin, jotka väittävät, ettei kohonnut veren kolesteroli aiheuta valtimoiden ahtautumista.

Ilmiötä kutsutaan denialismiksi, joka tulee englannin sanasta denial, kieltäminen. Ilmiö näyttää olevaan lisääntymään päin, mikä on yksi yhteiskuntamme kummallisuuksia. Puhumme suureen ääneen tietoyhteiskunnasta, mutta silti tietoa kyseenalaistetaan aggressiivisemmin kuin aikaisemmin.

Ikiliikkujan keksijät ovat harmittomia, mutta usein denialismista on haitallisia seuraamuksia. Hiljattain julkisuutta ovat saaneet denialistit, jotka kiistävät juutalaisten kansanmurhan holokaustin. Silmien ummistaminen viime vuosisadan järkyttävimmältä ihmiskuntaa kohdanneelta opetukselta ei ole lainkaan viatonta vaan lietsoo vaarallista yhteiskunnan kehitystä.

Harmitonta ei myöskään ole terveyteen liittyvä denialismi.

Nuorena lääkärinä tapasin Meilahden sairaalan poliklinikalla potilaita, joilla oli perinnöllinen kolesterolitauti. Sitä kutsutaan myös FH-taudiksi, nimi tulee englanninkielisestä nimestä familial hypercholesterolemia. Yksi ainoa perinnöllinen geenimuutos (mutaatio) aiheuttaa sen, että pahaa LDL-kolesterolia kertyi runsaasti vereen. Potilaiden kolesteroliarvo oli kaksi kertaa korkeampi kuin muilla ihmisillä.

Kolesterolitaudin perineet miehet kuolivat sydäninfarktiin yleensä alle 50-vuotiaana, naiset kymmentä vuotta myöhemmin. Tunsin avuttomuutta ja ahdistusta heitä tavatessani, sillä siihen aikaan ei ollut mitään tehokasta keinoa vähentää veren kolesterolia. Kolesterolilääkkeitä ei vielä ollut, eikä ruokavalio tepsi, koska geenimuutos määrää kolesteroliarvon.

FH-tauti on luonnon julma koe, joka todistaa kohonneen kolesterolin aiheuttavan sepelvaltimotautia. Siihen liittyvä geenimuutos vaikuttaa ainoastaan veren kolesteroliin. Kaikki muu elimistössä on normaalia.

Onneksi tänä päivänä on tehokkaita kolesterolilääkkeitä, joiden avulla potilaiden elinikä on huomattavasti pitempi kuin ennen. Se että kolesterolin radikaali alentaminen vähentää sepelvaltimotaudin syntyä, on lisätodiste kolesterolin haitoista.

Kolesterolin osuudesta valtimosairauden synnyssä on toki paljon muitakin todisteita. Jo yli puoli vuosisataa sitten todettiin, että kanilla kolesterolin syöttäminen tukkii valtimoita. Myöhemmin ihmisen valtimoita ahtauttavista plakki-kertymistä löytyi runsaasti kolesterolia. Ja eri puolilla maailmaa on tehty kymmenittäin laajoja tutkimuksia, joissa on todettu kolesterolia alentavan ruokavalion ja kolesterolilääkkeiden vähentävän sepelvaltimotautia.

Suomalaisilla on mahdollisuus itse katsoa, mitä kolesteroliarvo vaikuttaa sairastumisriskiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finriski-laskuri perustuu tuhansien ihmisten tutkimustietoihin. Laskuri kertoo keskimääräisen riskin sepelvaltimotautiin ja aivohalvaukseen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kun riskilaskurin kolesteroliarvoa muuttaa näkee, miten riski kasvaa arvon suuretessa ja vähenee sen pienentyessä.

Finriskilaskuri, ks. Riskilaskuri: sydäninfarkti ja aivohalvaus

Lisää aiheesta:

Terveyskirjaston kolesteroli-artikkeli, ks. Kolesteroli

Kirjoitus Duodecim-lehdessä, ks.