Äskettäin julkaistiin huonosti tunnetussa ja vain harvan asiantuntijan arvostamassa Grankulla Medical Journalissa (GMJ) tärkeä ja ajankohtainen tapausselostus (Pelkonen ym. GMJ, 2012). Siinä aiemmin melko terve ja suhteellisen virkeä lääkärin työstä eläkkeellä oleva vanhus (81 v) kertoo varfariinilääkityksestään ja rakkaudestaan piparkakkuihin.

Valpas vanhus oli havainnut, että joulun alla ja heti sen jälkeen INR-arvot jostain syystä suurentuvat (KUVA). Kun tunnetut varfariinin vaikutusta häiritsevät tekijät oli suljettu pois, kirjoittaja alkoi epäillä syyksi piparkakkuja, koska niitä syötiin vain joulun aikaan. Kun kliinikko evp. selvitti, mistä piparit on tehty, kävi ilmi, että piparkakkumausteet sisältävät merkittävän määrän kumariinia. Kumariini on tuttu antikoagulantti, joka vaikuttaa hyytymistekijöihin samalla tavalla kuin varfariini. Joulun aikaan ilmenevä piparkakkuaddiktio siis todennäköisesti selittää INR-arvojen suurentumisen. Raskasta mutta tarpeellista abstinenssia noudattamalla hyytymistekijäarvot ovat nyt pysyneet joulunkin aikaan suositusten mukaisella viitealueella.

Arkkiatrin vinkin perusteella HUS:n potilasohjauksessa neuvotaankin välttämään suuria piparkakkumääriä lääkityksen aikana. Ikävä juttu – kollegalle. Ehkä kuitenkin korvaavia nautintoaineita löytyy jo parin sivun päästä. Suklaa kun vaikuttaa olevan hyvinkin terveellinen vaihtoehto makeannälkään.

Lähde: Aikakausikirja Duodecim 23/2012.