Päihteet ovat riski, paitsi käyttäjälle, myös läheisille. Kun perheessä on lapsi, yksi humala väärällä hetkellä voi riittää: lapsi saattaa kadota pihapiiristä, jäädä auton alle, pudota tikapuilta, hukkua ojaan,. Humalainen voi unohtaa tupakantumpin pöydälle ja lapsi syödä sen.

Päihteitä käyttävät vanhemmat laiminlyövät lapsiaan. Lapsi tarvitsee rakastavaa läsnäoloa, kuuntelemista ja käytännön huolenpitoa. Päihtynyt ei kykene siihen.

Lapsen takia omasta alkoholin tai lääkkeiden käytöstä on pystyttävä puhumaan rehellisesti ja asiallisesti. Voi miettiä, mitä hyötyä tai haittoja päihteestä on ja mikä olisi realistinen tavoite vähentämiselle.

Alkoholin käytön hälytysrajat

  • Terveellä, keskikokoisella naisella, joka ei ole raskaana eikä suunnittele raskautta, 12–16 annosta viikossa, 2 annosta päivittäin tai viikoittaiset humalat, joissa alkoholiannoksia on 5 tai enemmän
  • Terveellä, keskikokoisella miehellä 23–24 annosta viikossa, säännöllisesti päivittäin 3 annosta tai viikoittaiset humalat, joissa alkoholiannoksia 6–7 kerrallaan

Riskirajat eivät ole turvarajoja. Yksilötasolla vähäisempäänkin juomiseen saattaa liittyä riskejä. Raskausaikana alkoholin kohtuukäyttö ylittyy ainakin silloin, kun äiti juo enemmän kuin kaksi annosta viikossa. Turvallisinta on olla kokonaan juomatta.

Alkoholin riskikäytön tunnistamiseen on kehitetty AUDIT-kysely.

Yksi alkoholiannos =
1 pullo keskiolutta
12 cl viiniä
8 cl väkevää viiniä
4 cl viinaa
Esimerkkejä
0,5 litraa siideriä tai keskiolutta = 1,5 annosta
0,5 litraa A-olutta = 2 annosta
0,7 litran pullo viiniä = 6 annosta
0,5 litran pullo viinaa = 13 annosta

Alkoholinkäyttö raskauden ja imetyksen aikana

Raskausaikana äidin veressä oleva alkoholi siirtyy suoraan sikiön vereen. Sikiö tulee siis yhtä vahvaan humalaan kuin äitikin. Vaikka aikuisen elimistö sietäisi humalaa vaurioitumatta, nopeassa kehitysvaiheessa oleva sikiö ei. Mahdollisen vaurion laatu riippuu sikiön kehitysvaiheesta.

Äidinmaidon alkoholipitoisuus vastaa äidin veren alkoholipitoisuutta. Niinpä imetysaikana äidin juoma alkoholi ei kovinkaan helposti aiheuta myrkytystä lapselle. Vaarat ovat seurausta äidin humalatilasta ja heikentyneestä kyvystä huolehtia lapsesta.