Ihon poikkeava kellerrys johtuu tavallisesti bilirubiini-nimisen aineen kertymisestä vereen. Keltaisuutta seurataan ja hoidetaan, koska suurina pitoisuuksina bilirubiini on vaarallista aivoille.

Bilirubiini on punasoluissa olevan hemoglobiinin hajoamistuote. Lapsen syntyessä veren hemoglobiinipitoisuus on hyvin suuri, ja hemoglobiini on laadultaan hiukan erilaista kuin myöhemmin. Syntymän jälkeen punasoluja hajoaa ja bilirubiinia vapautuu. Tavallisesti maksa käsittelee bilirubiinia niin, että tarpeellinen määrä saadaan uudelleen käyttöön. Loppu hävitetään.

Bilirubiinia voi kertyä liikaa, jos punasolut hajoavat jostain syystä tavallista voimakkaammin. Jos lapsi syntyy ennenaikaisena, on tavallista, ettei maksa kykene vielä riittävästi käsittelemään hajoamistuotteita.

Punasolujen poikkeavan suurta hajoamista kutsutaan hemolyysiksi. Tavallisin hemolyysin syy on äidin ja lapsen veriryhmien keskinäinen epäsopivuus. Vaikeimpia hemolyyttisiä tilanteita syntyy, kun niin sanottu Rh-negatiivinen äiti on muodostanut vasta-aineita Rh-positiivisen sikiön punasoluja vastaan. Vasta-aineita joutuu sikiön verenkiertoon, jossa ne aiheuttavat hemolyysiä. Tauti ei ole yleensä ensimmäisessä raskaudessa vaikea, mutta pahenee seuraavissa, ellei äiti saa hoitoa. Tautia voidaan estää antamalla niin kutsuttua anti-D-immunoglobuliinia Rh-negatiivisille äidille keskenmenojen, raskaudenaikaisten kohtuun kohdistettujen toimenpiteiden ja RH-positiivisten lasten synnytysten jälkeen.

Jos lapsi vaikuttaa keltaiselta, ns. ihomittarilla saadaan suuntaa antavia arvoja. Jos ihonväri on tumma, keltaisuutta kannattaa arvioida silmänvalkuaisista. Jos ihomittarin arvot ovat korkeat, bilirubiinipitoisuus mitataan verestä pienellä kantapäästä otettavalla näytteellä. Keltaisuus vaatii hoitoa, jos se ilmenee ensimmäisen elinvuorokauden aikana, seerumin bilirubiinipitoisuus ylittää sikiöiän mukaisen turvallisuusrajan tai jos se kasvaa hyvin nopeasti.

Valtaosa hoitoa vaativasta keltaisuudesta tulee esiin synnytyssairaalassa. Kun vastasyntyneiden hoitoajat ovat lyhentyneet, jotkut lapset kellastuvat vasta kotona. Tällainen ensimmäisten elinvuorokausien jälkeen ilmaantuva keltaisuus johtuu tavallisesti suuren (tavallisesti päälaelle tulleen) mustelman hajoamisesta, rintamaidosta tai virtsatieinfektiosta. Keltainen lapsi on usein vaisu ja ajautuu siksi vajaasyöttöön; kuivuma pahentaa keltaisuutta.

Jos lapsi on keltainen ja lisäksi oireilee – esimerkiksi syö huonosti – hoitovastuun ottaa synnytyssairaalan lastentautiyksikkö. Keltaisuutta hoidetaan ensisijaisesti antamalla niin sanottua sinivalohoitoa.