Ummetuksessa ulostemassa on kovaa, ulostamisvälit pitkiä ja ulostaminen kivuliasta. Perinnöllinen taipumus on tärkein ummetukselle altistava tekijä, mutta vähäkuituinen ja runsaasti rasvaa ja proteiineja sisältävä ruokavalio lisää oireilua. Kehitysmaiden lapsilla ei juuri ole ummetusta.

Rintamaitolapsen ulostamisväli voi olla viikonkin, ilman että kyseessä olisi ummetus. Ratkaisevaa on, että uloste on pehmeää eikä lapsi aristele ulostamista. Äidinmaidonkorvikkeita saavien lasten ummetus on yleisempää kuin imetettyjen. Ensihoitona käytetään apteekista saatavaa mallasuutetta. Yli neljäkuukautiselle voi antaa luumusosetta. Täysjyväpuurot voi aloittaa, kun lapsi on puolivuotias. Kannattaa muistaa, että ruoka-aineallergiat saattavat aiheuttaa ummetusta.

Harvinainen syy vauvan ummetukselle on niin sanottu Hirschprungin tauti. Sitä esiintyy yhdellä lapsella 5 000:sta. Sairaudessa on kyse siitä, että paksusuolessa on osa, josta puuttuu hermosoluja. Kahdeksan kymmenestä Hirschprung-potilaasta oireilee jo ensimmäisen elinkuukautensa aikana, ja ummetus on vaikea-asteista ja pysyvää.

Leikki-iässä ummetukselle altistavat vähäkuituinen ruoka, liian vähäinen juominen, ruoka-aineallergiat ja "pottakammo". Keliakia on syytä sulkea pois. Jos ulostamisesta on jäänyt vastenmielinen kokemus, lapsi välttelee tilannetta. Lopulta lapsi saattaa tuhria, kun nestemäisempi uloste vuotaa kovan ulostemassan ohitse.

Anaalifissuuralla tarkoitetaan peräaukon haa­vau­maa, joka tekee ulostamisesta kivuliasta. Seurauksena lapsi alkaa pantata potalle menoa, ja uloste kovenee. Anaalifissuura paranee yleensä nopeasti, kun ummetus on hoidettu. Haavakohtaa voi voidella valkovaseliinilla tai rasvaisilla perusvoiteilla.

Ummetuksen hoitoon saatetaan tarvita lääkäriä. Lääkehoidon ideana on tehdä ulostemassasta niin pehmeää, että lapsi oppii kokemuksen kautta, ettei ulostaminen tuota kipua. Laktuloosipohjaiset lääkkeet ovat turvallisimpia. Lääkehoidon ohella muutetaan ruokavaliota kuitupitoisemmaksi ja potalla käynnistä tehdään säännöllinen tapa.

Jos yli neljävuotias lapsi ulostaa housuihin tai vuoteeseen, oiretta pidetään tuhrimisena. Ellei ummetuksen hoito asiaa auta, pitää lääkärin kanssa miettiä, löytyisikö tuhrimisen takaa neurologisia tai psykiatrisia syitä. Tuhriminen on hyvin vaikea oire, ja sillä on vaikutus lapsen ja vanhemman suhteeseen. Oire saattaa hallita koko perheen elämää. Silloin asiantunteva fyysinen ja mahdollisesti myös psyykkinen apu on tarpeen.