Yleistä

Veren oksentaminen on merkki ruoansulatuskanavan yläosan eli ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen äkillisestä verenvuodosta. Verenvuodon määrä ja äkillisyys ja myös sen aiheuttamat oireet vaihtelevat vakavasta hätätilanteesta vähemmän vaaralliseen tilaan. Verioksennuksen lisäksi myös tummat ulosteet ovat tavallinen ruoansulatuskanavan yläosan verenvuodon oire.

Suomessa arviolta 3000–5500 henkilöä vuosittain hakeutuu lääkäriin ylemmän ruoansulatuskanavan verenvuodon vuoksi. Vaikka ruoansulatuskanavan yläosan verenvuotoihin liittyy edelleen kuolleisuutta (alle 5 %), liittyy se yleensä potilaan perussairauksiin, harvoin akuuttiin verenvuotoon itseensä. Valtaosa verenvuodoista tyrehtyy itsekseen, alle viidesosa voi edellyttää toimenpiteitä. Yleisesti käytössä olevat veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet lisäävät vuoto-ongelmia.

Verioksennuksen syyt

Oksennuksen veri on peräisin ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen alueen verenvuodosta. Verioksennukseen johtavia yleisimpiä sairauksia ovat ulkustauti, muu mahalaukun limakalvon haavauma ja ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvon tulehdus. Etenkin iäkkäillä henkilöillä runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää mahalaukun tai pohjukaissuolen verenvuodon vaaraa. Joskus verenvuoto aiheutuu mahalaukun tai ruokatorven kasvaimista. Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet eivät aiheuta edellä mainittuja sairauksia, mutta lisäävät verenvuodon esiintymistä näiden yhteydessä.

Milloin hoidon arvioon?

Ruoansulatuskanavan yläosan verenvuodon merkkinä oleva verioksennus voi vaihdella ulkonäöltään ja määrältään. Raju kirkkaan veren oksentaminen on hätätilanne, mutta veri voi näkyä myös pieninä punaisina viiruina oksennuksen seassa. Määrällisesti vähäisempi veri voi ennen oksentamista viipyä mahalaukussa pitempään, jolloin se ei yleensä ole punaista vaan tummaa.

Ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen verenvuotoon liittyvät usein myös tummat ulosteet eli meleena, sillä osa verestä kulkeutuu suoliston läpi ja muuttuu tummaksi veren ja hemoglobiinin hajotessa suolistossa. Tuloksena on hyvin tumma, melkein musta ja tervamainen uloste. Jos verenvuoto on hyvin runsasta ja nopeaa, voi sen oireena olla myös punaisen veren vuoto peräsuolesta.

Verenvuodosta aiheutuva äkillinen verenpaineen ja veren hemoglobiinin lasku voi aiheuttaa myös muita oireita, kuten yleisvoinnin heikentymistä, huimausta tai pyörtymisen. Tavallisesti ruoansulatuskanavan yläosan verenvuoto tai sen epäily on aina aihe kiireelliseen lääkärin arvioon. Mikäli esiintyy verenpaineen tai hemoglobiinin laskuun viittaavia oireita, tulee päivystykseen hakeutua välittömästi.

Verioksennuksen tutkimukset ja hoito

Potilaan hakeutuessa hoidon arvioon määritetään ensimmäisenä yleisvointi, mitataan verenpaine ja pulssi ja määritetään veren hemoglobiinitaso. Näiden perusteella määräytyy muiden mahdollisesti tarvittavien toimien tai tutkimusten tarve ja kiireellisyys. Tavallisesti merkittävässä verenvuodossa tarvitaan suonensisäistä nesteytystä, mahdollisesti punasolujen antoa. Verioksennuksen syyn selvittämiseksi tehdään ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystys eli suun kautta tehtävä gastroskopia.

Suurin osa verenvuodoista hoidetaan niin sanotulla happosalpaajalääkityksellä, tavallisimmin 4 tai 8 viikon kuurina verenvuodon syystä riippuen. Alle viidesosa tapauksista edellyttää toimenpiteitä vuodon tyrehdyttämiseksi tähystyksen yhteydessä. Jos potilaalla on veren hyytymisen estoon vaikuttava lääkitys, tulee sen tauottamista harkita, mutta tähän päätökseen vaikuttavat käytettävä lääke ja sen käyttöaihe. Lääkityksen tauottamisen riskit mietitään potilaskohtaisesti.

Kirjallisuutta

  1. Mäkelä J. Verioksennus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.1.2020.
  2. Udd M, Saarnio J. Ruuansulatuskanavan yläosan verenvuodon hoito. Suom Lääkäril 2019;74(10):604–9.