Etusivu » Kohdun limakalvonäyte

Kohdun limakalvonäyte

Lääkärikirja Duodecim
28.9.2020
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kohdun limakalvon rakennetta ei voida tutkia yksinkertaisella papa-näytteellä (ks. «Papakoe»1), vaan sitä varten kohdusta pitää ottaa erillinen kudosnäyte. Tutkimuksesta voidaan käyttää seuraavanlaisia nimiä: Pipelle, Pistolet, Vabra, Z-Sampler, imunäyte. Tutkimus on suhteellisen helppo ja käyttökelpoinen myös terveyskeskuksessa. Tavallisin syy näytteen ottoon on poikkeava verinen vuoto. Varsinkin vaihdevuosien jälkeen vuodon tutkiminen on tärkeää, vaikka vuoto olisi hyvin niukka. Emättimen kautta tehtävä kaikututkimus (ks. «Gynekologinen kaikututkimus»2) täydentää tutkimusta.

Näytteenotto

Gynekologisen tutkimuksen (ks. «Gynekologinen tutkimus»3) yhteydessä viedään kapea, taipuisa muovikatetri kohtuonteloon ja imaistaan kudosnäyte tutkittavaksi. Näytteen ottaa lääkäri. Näytteenotto aiheuttaa yleensä vain vähäistä ja lyhytkestoista nipistelyä kuukautiskivun tyyppisesti. Tutkimuksen jälkeen voi olla niukkaa rusehtavaa vuotoa pari päivää.

Jos kohdun kaulakanava on ahdas, tutkimus ei onnistu tai se on kovin kivulias. Siinä tapauksessa kohdun kaulakanava voidaan laajentaa puudutuksessa ja sen jälkeen ottaa näyte. Kohdun limakalvonäyte voidaan myös ottaa polikliinisesti tehtävän hysteroskopian eli kohdun tähystyksen yhteydessä.

Vastaus

Näytteestä tutkitaan mikroskooppitutkimuksen avulla kohdun limakalvon rakenne, jolloin pahanlaatuiset tai muuten poikkeavat muutokset löytyvät. Limakalvonäytteestä voidaan myös luotettavasti arvioida hormonivaikutusta.