Etusivu » Idi-reaktio – reaktiiviset rakkulat kämmenissä

Idi-reaktio – reaktiiviset rakkulat kämmenissä

Lääkärikirja Duodecim
13.11.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Idi-reaktiossa kämmeniin, sormiväleihin tai jalkapohjiin ilmestyy pieniä nesterakkuloita, jotka voivat kasvaa 1–2 cm:n kokoisiksi. Rakkuloita on joskus myös muualla, esimerkiksi kyynärtaipeissa ja käsivarsissa, joskus muuallakin kehossa. Idi-reaktion tarkkaa mekanismia ei tunneta. Sitä pidetään yliherkkyysreaktiona, jonka laukaisee muualla elimistössä oleva ihon sieni- tai bakteeritulehdus. Joskus idi-reaktion syynä on virusinfektio, kuten tavallinen nuhakuume. Myös kosketusallergiaan voi liittyä idi-rakkuloita kaukana allergeenin kosketuspaikasta. Myös loistaudeissa, kuten syyhyssä «Syyhy (scabies)»1 ja täitartunnassa voi esiintyä idejä. Suurempia, yleensä ilman ilmeistä syytä ilmestyviä nesterakkuloita kämmenissä ja jalkapohjissa sanotaan pompholyxiksi (ks. «Pienet nesterakkulat (pompholyx) kämmenissä ja jalkapohjissa»2). Pompholyxin raja infektioekseemaan (ks. «Infektioekseema eli krooninen vesikulaarinen ekseema kämmenissä ja jalkapohjissa»3) on liukuva.

Oireet

Kämmeniin, sormiväleihin, jalkaholveihin tai jalkojen sivuihin ilmestyy kirkkaita, pieniä nesterakkuloita, jotka voivat muuttua päivien kuluessa harmahtaviksi, harvoin keltaisiksi. Parin viikon kuluessa rakkulat kuivahtavat ja hilseilevät. Uusia rakkuloita kuitenkin ilmestyy koko ajan, ellei idejä aiheuttavaa infektiota hoideta (ks. kuva «Idi-reaktio»1). Rakkulat voivat olla hyvinkin suuria (kuva «Idi-rakkula kantapäässä»2). Muualla ihossa idi-reaktio muistuttaa jotakin rokkotautia tai monimuotoista punavihoittumaa «Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme)»4.

Kun sieni- tai bakteeri-infektiota aletaan hoitaa, idi-reaktio pahentuu usein viikoksi, jopa kahdeksi. Sen jälkeen idi-reaktio rauhoittuu infektion hoidon myötä.

Flunssaan tai muuhun virusinfektioon liittyvä idi-reaktio kestää tavallisesti 2–3 viikkoa.

Kosketusallergiaan liittyvä idi-reaktio rauhoittuu, kun allerginen ekseema hoidetaan (ks. «Allerginen kosketusihottuma»5).

Taudin toteaminen

Miehillä idi-reaktion syy piilee hyvin usein varvasväleissä, sillä joka toisella ikääntyvällä miehellä on siellä sieni-infektio (varvasvälisilsa, ks. «Jalkasilsa (jalkasieni)»6). Tarvittaessa otetaan sieninäyte. Kynsisieni ei aiheuta idi-reaktiota. Ihon bakteeri-infektiot huomataan helposti, eivätkä ne aiheuta sellaista yllätystä kuin jalkasilsa. Molemmissa infektiotyypeissa idi-reaktio voi levitä käsien ja jalkojen ulkopuolelle. Nikkeli- ja kromaattiallergioiden idit voivat olla kämmenien ja jalkapohjien lisäksi kyynärtaipeissa.

Toistuva kämmenhilseily «Toistuva kämmenhilseily»7 muistuttaa suuresti idi-reaktiota. Siinä ei kuitenkaan kehity selviä nesterakkuloita kuten idi-reaktiossa.

Idi-reaktio muistuttaa lievää infektioekseemaa «Infektioekseema eli krooninen vesikulaarinen ekseema kämmenissä ja jalkapohjissa»3 sekä pompholyxiä «Pienet nesterakkulat (pompholyx) kämmenissä ja jalkapohjissa»2.

Itsehoito

Idi-reaktio ei sinänsä tarvitse hoitoa, jos rakkulat ovat pieniä. Sieni- tai bakteeri-infektion hoito riittää. Varvasvälisilsa hoituu reseptittä saatavilla lääkevoiteilla ja -puutereilla.

Milloin hoitoon

Hoitoon on syytä hakeutua, jollei silsa tai ihoinfektio parane kotikeinoin eivätkä rakkulat häviä.

Ehkäisy

Perustaudin (infektio, allerginen ekseema) varhainen ja tehokas hoito estää idien muodostumista.

Käytettyjä lähteitä

Evans MP. Id reaction (Autoeczematization). www.emedicine.medscape.com/article/1049760