Kylmänkyhmy (pernio, eng. chilblains) on ihon ja sen verisuonten poikkeava tulehduksellinen reaktio kylmälle. Kylmänkyhmyjä nähdään yleisimmin sormissa ja varpaissa, joskus myös poskipäissä, pakaroissa, reisissä ja säärissä. Tyypillinen potilas on lapsi tai nuorehko nainen.

Kylmänkyhmyjä esiintyy eniten, kun ilma on viileää ja kosteaa eli syys- ja talvikaudella. Akuutti kylmänkyhmy on seurausta ihon jäähtymisestä ja selvää paleltumista ei tarvita. Valkosormisuus eli Raynaudin oireyhtymä (verisuonia supistava autoimmuunisairaus), verisuonten kalkkeutuminen ja tupakointi altistavat kylmänkyhmyille.

Covid-19-pandemian yhteydessä nuorilla koronapotilailla on kuvattu kylmänkyhmyn kaltaisia ihomuutoksia lähinnä varpaissa. Oireen oletetaan johtuvan viruksen aiheuttamasta immuunivasteesta, johon liittyy voimakas interferoni-nimisen valkuaisaineen tuotanto.

Kylmänkyhmyn oireet

Kylmettyneelle iholle ilmaantuu vuorokauden kuluessa yksi tai useampi sinipunerva läiskä, kyhmy tai laattamainen kiinteä alue, jonka koko voi vaihdella yhdestä useaan senttimetriin (kuva   ja  ). Kyhmy voi aristaa, poltella tai kutista ja iho voi pahimmillaan rakkuloida tai haavautua. Kylmänkyhmy paranee yleensä 2-3 viikossa eikä siitä jää arpea, mutta joskus kyhmy kroonistuu tai uusiutuu samassa kohtaa. Esimerkiksi ratsastajilla kyhmyjä voi esiintyä toistuvasti reisien ulkopinnoilla.

Kuva

Kylmänkyhmyt (perniones). Kylmänkyhmyjä (perniones) vatsalla ja kaulalla. Punakat tarkkarajaiset laikut tuntuvat laattamaisilta kovettumilta ihossa. Syynä on ihon kylmäaltistus, usein kosteaan ilmaan yhdistettynä. Kyhmyjä on yleisimmin varpaissa ja sormissa.

Kuva

Kylmänkyhmyt, sormet. Käsissä kylmänkyhmyjä on tavallisimmin kynsivallien vieressä ja sormien selkäpuolilla. Hoitona ovat lämpimät käsineet.

Kylmänkyhmyn toteaminen

Diagnoosiin riittää yleensä tyypillinen taudinkuva. Tarvittaessa kyhmystä otetaan koepala ja joskus tarvitaan verikokeita muiden tautien poissulkemiseksi. Alaraajoissa erotusdiagnoosi on lähinnä kyhmyruusu eli ihonalaisen rasvakudoksen tulehdusreaktio.

Kylmänkyhmyn itsehoito

Kylmänkyhmyt estetään lämpimällä vaatetuksella. Tupakointi tulisi lopettaa, sillä se supistaa ääreisverenkiertoa.

Milloin hoitoon?

Hoitoon on syytä hakeutua, jos oireet ovat hankalat tai jos diagnoosi on epäselvä.

Kyhmyjen häviämistä voi mahdollisesti nopeuttaa ja niiden tuloa estää ääreisverisuonia laajentavalla lääkkeellä kuten kalsiumkanavan salpaaja nifedipiinillä. Se annostellaan joko suun kautta tai paikallisesti perusvoiteeseen sekoitettuna.

Kylmänkyhmyn ehkäisy

Kylmänkyhmyjen ilmaantuminen voidaan ehkäistä lämpimällä pukeutumisella.

Kirjallisuutta

  1. Hassi J, Lehmuskallio E, Junila J, Rytkönen M. Paleltumat ja muut ihoon kohdistuvat kylmähaitat. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2005; 121(4):454–9
  2. Maroon MS. Pernio. eMedicine(vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 20.2.2020.
  3. Hubiche T ym. Clinical, Laboratory, and Interferon-Alpha Response Characteristics of Patients With Chilblain-like Lesions During the COVID-19 Pandemic. JAMA Dermatol 2021 Feb 1;157(2):202-206. doi: 10.1001/jamadermatol.2020.4324.