Etusivu » Nestettä polvessa, polven turvotus

Nestettä polvessa, polven turvotus

Lääkärikirja Duodecim
13.8.2019
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Polviniveleen kertyvä neste voi olla verta tai tulehduksellista eritettä. Seurauksena on polven turpoaminen. Veren kertyminen johtuu polvinivelen jonkin rakenteen rikkoutumisesta vamman yhteydessä, jolloin verta vuotaa rikkoutuneesta kudoksesta nivelen sisään. Ilman selvää vammaa polveen kertyvän nesteen aiheuttajana on yleensä tulehdus tai muu ärsytys. Bakteeritulehdukseen kuuluu myös polven kuumotus ja yleiset tulehdussairauden oireet. Monet mikrobitaudit voivat aiheuttaa nivelessä tulehdusreaktion ja nesteen kertymisen ilman, että itse nivelessä on aiheuttajaeliöitä (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»1). Reumapotilaan polvinesteen syynä on reumaattinen tulehdus. Myös polven nivelrikkoon voi liittyä nesteen kertyminen polveen.

Neste aiheuttaa polveen kiristystä ja polvi tuntuu normaalia jäykemmältä. Kiristys aiheuttaa myös kipua, mutta kivun syynä voi olla myös nestettä muodostava sairaus sinänsä.

Polven seudun turpoamiseen voi aiheuttaa myös polvinivelen ulkopuoliset syyt (ks. «Polvikipu»2 ja «Polvivaivat lapsella»3).

Milloin hoitoon

Nesteen kertymisen syy on aihetta selvittää. Kun polveen on kohdistunut selvä vamma, neste polvinivelessä on merkki vakavammasta vauriosta, joka edellyttää lääkärin tutkimusta ja hoitoa. Tutkimuksessa selvitetään polvinivelen turvotuksen sijainti, mahdolliset tulehdusoireet, liikkuvuus ja nivelsiteiden tila. Tarpeen mukaan voidaan tehdä kuvantamistutkimuksia ja tulehdusta selvittäviä verikokeita.

Neste poistetaan polvesta neulalla vaivan helpottamiseksi sekä syyn selvittämiseksi ja hoidon suunnittelemiseksi.