Etusivu » Parvorokko (pikkurokko)

Parvorokko (pikkurokko)

Lääkärikirja Duodecim
7.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Oireet

Parvorokko eli ns. viidestauti on parvoviruksen aiheuttama rokkotauti, jossa poskiin ilmaantuu aluksi voimakas punoitus. Sitä seuraa muutamassa päivässä yleistyneempi ihottuma, joka vähitellen muuttuu verkkomaiseksi kuvioitukseksi etenkin raajoissa. Ihottuma kestää tyypillisesti 3–7 vrk, mutta voi hävitä ja ilmaantua uudestaan viikkojenkin ajan. Lämpötilan vaihtelut, rasitus, auringonvalo ja henkinen stressikin voivat pahentaa ihottumaa. Parvorokkoa potevat useimmiten 5–15-vuotiaat, ja heidän yleisvointinsa on hyvä. Pienellä osalla (15–30 %) potilaista esiintyy kuumetta, päänsärkyä ja yskää tai nuhaa. Nämä oireet edeltävät ihottuman ilmaantumista. Joskus vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla esiintyy myös nivelvaivoja ihottuman häviämisen jälkeenkin.

Jos parvovirus tarttuu raskaana olevaan naiseen, joka ei ole aiemmin sairastanut parvorokkoa, virus voi myös tarttua sikiöön. Alkuraskauden infektio voi johtaa keskenmenoon, jonka riski on noin 10 %. Raskausviikoilla 12–24 saatu tartunta voi aiheuttaa sikiön anemiaa ja sydänlihastulehduksen, joista saattaa seurata sikiön kudosten turvotusta. Parvovirus ei aiheuta epämuodostumia. Jos perheessä todetaan parvorokkoa äidin ollessa raskaana, asia tulee ottaa esille neuvolakäynnillä. Äidin mahdollinen tartunta selvitetään verestä tehtävällä vasta-ainemäärityksellä, joka yleensä toistetaan muutaman viikon jälkeen tuoreen infektion poissulkemiseksi. Raskausviikon 24 jälkeen saatu tartunta ei aiheuta merkittävää vaaraa sikiölle, eikä tartuntaepäily yleensä ole aihe vasta-ainetutkimuksiin. Jos parvovirusinfektio on saatu raskauden alkupuolella, sikiön vointia seurataan yleensä kaikututkimuksilla mahdollisen anemiaan liittyvän turvotuksen toteamiseksi. Tarvittaessa sikiön mahdollinen infektoituminen voidaan tutkia lapsivesinäytteestä.

Ehkäisy

Parvovirusta vastaan ei ole olemassa rokotusta. Virus tarttuu melko herkästi ihmisestä toiseen ja tartuttavuus on suurimmillaan ennen ihottuman ilmaantumista. Niinpä tartunnan ehkäisemiseksi ei perheissä tai päiväkodissa ole paljon tehtävissä. Parvovirus aiheuttaa usein pieniä epidemioita keväisin. Taudin itämisaika tartunnasta on 4–28 vrk (keskimäärin 16 vrk). Aikuisikäisistä, mukaan lukien raskaana olevat, runsaat puolet (60 %) on sairastanut parvorokon, ja heillä uusintainfektion saaminen on erittäin epätodennäköistä.

Itsehoito

Parvorokko paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Tauti on useimmiten niin lieväoireinen, että lääkityksiä ei tarvita.

Käytettyjä lähteitä

Renko M. Parvorokko. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 16.1.2019.

Alanen A. Toksoplasma-, parvovirus- ja sytomegalovirusinfektiot raskauden aikana. Duodecim 2010;126(2):159-166 «/xmedia/duo/duo98560.pdf»1