Etusivu » Pagetin tauti (nännin ja sen ympäristön syöpä)

Pagetin tauti (nännin ja sen ympäristön syöpä)

Lääkärikirja Duodecim
23.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Pagetin tautia esiintyy yli 40-vuotiailla naisilla, hyvin harvoin miehillä toisessa nännissä ja nännipihassa. Taudin esiintymishuippu on 50–60 v. Noin 90 % rinnassa esiintyvistä Pagetin tautitapauksista liittyy rintasyöpään. Noin 1–4 prosentissa rintasyöpätapauksista Pagetin tauti on syövän ensi oire. Pagetin tautia voi joskus esiintyä myös muualla, useimmin nivusseudussa. Sitä sanotaan ekstramammaariseksi Pagetin taudiksi. Sellaiseen ei liity muuta syöpää.

Oireet

Toiseen nänniin tulee karheutta, punoitusta ja hilseilyä. Muutos leviää viikkojen ja kuukausien kuluessa tarkkarajaisena nännin ympärillä olevaan nännipihaan, harvoin sen ulkopuolelle, ks. kuva «Pagetin tauti rinnassa»1. Ihottuma voi kutista, poltella tai pistellä. Rinnasta tulee usein ruskehtavaa eritettä, joka värjää rintaliivin. Hydrokortisoni- ja muut kortisonivoiteet eivät paranna eivätkä juuri edes lievitä oireita.

Nivusseudun ja ulkoisten sukuelinten ihossa ja limakalvoilla esiintyvä Pagetin tauti on samanlainen, tarkkarajainen karhea läiskä kuin rinnan Pagetin tauti (ks. «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»1).

Taudin toteaminen

Ihomuutoksesta otetaan koepala, josta diagnoosi varmistuu. Rinnasta otetaan mammografia (ks. «»2), jossa ei kuitenkaan aina ole todettavissa rintasyöpää. Sellainen löytyy kuitenkin melkein aina syvemmissä koepaloissa. Muitakin kroonisia ihottumia nänneissä ja nännipihoissa esiintyy. Niistä tarkemmin artikkelissa «Nännin ja nännipihan ihottumat»3.

Itsehoito

Kotihoitokeinot eivät auta ihon Pagetin tautiin.

Milloin hoitoon?

Toispuolinen ihomuutos nännissä ja nännipihassa on aina syy lähteä lääkäriin. Pagetin tauti hoidetaan kuten rintasyöpä. Myös hoitoon reagoimaton, tarkkarajainen ihomuutos nivusseudussa on hoitoon hakeutumisen aihe.

(Huom: luustossa esiintyvä Pagetin luutauti on täysin eri sairaus.)

Katso myös «Syöpäkasvaimet ja suun terveys»4.

Ehkäisy

Ihossa esiintyvää Pagetin tautia ei voi ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

  • Valtakunnallinen Käypä hoito -suositus "Rintasyövän diagnostiikka ja seuranta", ks. www.kaypahoito.fi.
  • Elston CA. Mammary Paget disease. www.emedicine.medscape.com/article/1101235.
  • Sandhu N. Extramammary Paget disease. www.emedicine.medscape.com/article/1100397.