Etusivu » Ientulehdus (gingiviitti)

Ientulehdus (gingiviitti)

Lääkärikirja Duodecim
15.11.2016
kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Eija Könönen

Synty ja oireet

Ientulehdus (gingiviitti; ks. «»1) syntyy jokaiselle, jos hampaan pinnalle annetaan kertyä riittävästi bakteeripeitteitä eli plakkia (ks. «Hammasplakki»2). Itse asiassa tulehduksen aikaansaama ienverenvuoto on elimistön puolustusreaktio bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Ienkudoksessa vapautuu erilaisia tulehdusvälittäjäaineita, ja verisuonten laajentuessa paikalle saapuu runsaasti elimistön puolustussoluja, lähinnä valkosoluja, tuhoamaan bakteereita.

Tavanomaisen ientulehduksen lisäksi tunnetaan joitakin tiloja, joissa gingiviittiä esiintyy myös ilman runsasta plakkimäärää. Näistä tavallisin on ns. raskausgingiviitti, jonka taustalla ovat raskaudenaikaiset hormonimuutokset. Varsinkin huono suuhygienia yhdistettynä korkeaan estrogeenitasoon aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion ikenissä. Ientulehduksen oireet ovat voimakkaimmillaan raskauden keskikolmanneksen aikana.

Oireet

Veren pakkautuessa ienkudokseen se turpoaa ja alkaa punoittaa ja vuotaa herkästi.

Verenvuoto ikenistä hampaita puhdistettaessa paljastaa ientulehduksen. Jos hampaiden harjaus unohtuu useiksi päiviksi, tulehdus alkaa näkyä kaikkialla ienrajoissa, kun taas paikallisen ärsytyksen, kuten ienrajassa tai ikenen alla sijaitsevan hammaskiven tai paikan sauman, aiheuttama ientulehdus voi rajoittua vaikkapa vain yhden hampaan kohdalle.

Omahoito

Ientulehdus paranee täysin, kun hampaan pinnalla oleva plakki poistetaan ja bakteerien aiheuttama ärsytys ienkudokseen lakkaa.

Huolellinen omahoito on niin ientulehduksen hoidon kuin ehkäisyn a ja o. Hampaat harjataan pehmeällä harjalla – kiinnitä huomio harjauskulmaan, jotta ienraja tulee puhtaaksi – ja välit puhdistetaan hammaslangalla, -tikuilla tai -väliharjalla (sopivin väline riippuu hammasvälien koosta). Sähköhammasharjan käyttöä voi lämpimästi suositella, sillä sen käyttö näyttää parantavan puhdistustehoa. Sinällään ienverenvuotoa ei pidä pelätä, vaan vuotava alue pitäisi pyrkiä puhdistamaan tavanomaista useammin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu.

Hoito

Jos oireet eivät tehostetusta puhdistamisesta huolimatta lakkaa viikon sisällä, on syytä pistäytyä hammaslääkärin vastaanotolla. Mikäli tulehdus ikenessä on kovin voimakas ja siihen liittyy arkuutta aiheuttavia haavaumia, jolloin mekaaninen puhdistus on vaikeaa, voidaan tilannetta aluksi rauhoittaa puhdistamalla hampaat kemiallisesti viikon, parin ajan klooriheksidiinihuuhteluilla. Joskus plakin kertymiseen ja sen poistamisen vaikeuteen ienrajasta saattaa olla syynä hammaskivi (ks. «Hammaskivi»3), karhea paikka, paikkaylimäärät, vuotava paikan sauma tms. Jotta omahoito onnistuisi, hammaslääkäri poistaa tällaiset ärsytyskohdat. Hammashoitohenkilöstön opastuksella on myös hyvä valita sopivimmat välineet säännölliseen hampaiden omahoitoon. Lisätietoa: ks. «»4.

Ehkäisy

Ientulehdusta voidaan tehokkaasti ehkäistä säännöllisellä hampaiden harjauksella ja hammasvälien huolellisella puhdistamisella.

Lisää tietoa ientulehduksesta: ks. «»1.