Syyt ja oireet

Rasitusmurtumille altistaa rasituksen määrään nähden heikko lihaskunto ja runsaasti harjoittelevilla naisilla syömis- ja kuukautishäiriöt. Tavallisimpia ovat alaraajojen rasitusmurtumat. Niitä voi syntyä poikkeavan liikuntarasituksen aikana tai liikunnan määrän tai intensiteetin lisäämisen seurauksena.

Erityinen riskiryhmä ovat varusmiehet sekä äskettäin voimaperäisen liikunnan aloittaneet. Varusmiesten rasitusmurtumista on sääriluussa 50–70 % ja jalkapöydänluissa 20 %. Muita rasitusmurtumien sijaintipaikkoja ovat mm. lantio, reisiluu ja kantaluu (ks. taulukko Rasitusmurtumien esiintyminen sijainnin ja harjoitetun urhei).

Oireet

Pääasiallinen oire rasitusmurtumasta on kipu murtuman seudussa, siis esimerkiksi jalkaterässä, sääressä tai lonkassa. Kipu tuntuu alkuun rasituksessa mutta myöhemmin levossakin. Lähellä ihoa olevissa luissa, kuten sääriluussa ja jalkapöydän luissa, voidaan myöhemmässä vaiheessa todeta myös aristava kyhmy. Reisiluun rasitusmurtumaan voi lisäksi kehittyä asentovirhe.

Itsehoito

Rasituksessa ilmenneen kivun pääasiallinen hoito on rasituksen lopettaminen ja kivuliaan raajan kuormituksen vähentäminen.

Milloin hoitoon

Hoitoon on syytä hakeutua muutaman päivän sisällä, jos poikkeuksellisen rasituksen jälkeen kipu sääressä, reidessä, jalkaterässä tai lantiossa ei levossakaan hellitä. Lääkärin suorittaman tutkimuksen lisäksi on usein tarpeen röntgenkuvaus, joskus magneettikuvaus. Röntgenkuvissa voidaan nähdä ”hiusmurtuma” tai luun uudismuodostusta rasitusmurtuman kohdalla.

Hoito

Pääasiallinen hoito rasitusmurtumassa on kuormituksen ja lisärasituksen välttäminen. Jos murtuma sijaitsee sellaisessa kohdassa, että luun asennon muuttuminen on mahdollista, kuormituksen poistamiseksi tarvitaan kyynärsauvoja. Murtuman hoito kipsaamalla on harvoin tarpeen. Varhaisessa vaiheessa rasitusmurtuma paranee välttämällä rasitusta 2–4 viikon ajan, mutta pitkälle kehittynyt rasitusvaurio luussa voi vaatia yhtä pitkän hoidon kuin tavallinen murtumakin. Mitä suuremmassa luussa murtuma on, sitä kauemmin paraneminen kestää, reisiluun murtumissa kauimmin, jopa yli 2 kuukautta.

Vähittäinen raajan rasittaminen voidaan aloittaa, kun kipu sekä varatessa (laskettaessa paino vaurioituneelle raajalle) että murtumakohtaa painellessa on hävinnyt.

Sijainniltaan poikkeuksellinen tai hitaasti paraneva rasitusmurtuma voi vaatia leikkaushoitoa.

Ehkäisy

Rasitusmurtumien, kuten muidenkin rasitusvammojen, ehkäisemiseksi on tärkeää, että vaativia harjoituksia ei aloiteta äkillisesti vaan vähitellen raskausastetta lisäten. Rasituksessa tulee välttää yksipuolista kuormittamista. Jalkaterän rasitusmurtumia voi ehkäistä käyttämällä tärähdystä vaimentavia jalkineita. Kasvuikäisen rasitusvammoja voidaan ehkäistä parhaiten siten, että murrosiän kasvupyrähdyksen aikana ei lisätä yksipuolisen lajiharjoittelun määrää vaan päinvastoin pyritään monipuolistamaan harjoitusohjelmaa. Hyviä lajeja ovat sellaiset, joissa ei käytetä teräviä repäisyjä tai maksimaalisia painoja. Ks. myös Liikuntavammojen hoito ja ehkäisy - ohjeita potilaalle.

Taulukko 1. Rasitusmurtumien esiintyminen sijainnin ja harjoitetun urheilulajin tai muun aktiivisuuden mukaan
Murtuman sijainti Harjoitettu urheilulaji tms.
Lähde: Martinez JM. Stress fractures. eMedicine .
Jalkapöydän luut, yleisesti Jalkapallo, koripallo, voimistelu, baletti, sotilasharjoitukset
II jalkapöydän luun tyvi Baletti
V jalkapöydän luu Tennis, baletti
Jalan sesamluut Juoksu, baletti, koripallo, luistelu
Jalkaterän veneluu Koripallo, jalkapallo, juoksu
Telaluu Seiväshyppy
Kantaluu Juoksu, aerobic
Pohjeluu Juoksu, aerobic, baletti, kilpakävely
Sääriluu Juoksu, tanssi, baletti
Polvilumpio Juoksu, aitajuoksu
Reisiluun kaula Kestävyysjuoksu
Häpyluu Kestävyysjuoksu
Nikamankaari Voimistelu, baletti, kriketti, lentopallo, uimahyppy, jalkapallo
Rintakehä, kylkiluut Uinti, golf, soutu
Rintalasta Paini
Kyynärluu Tennis, squash, lentopallo
Kyynärlisäke Heittolajit

Kirjallisuutta

  1. Pihlajamäki H, Kiuru M. Rasitusmurtumat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.3.2021.
  2. Stress fractures. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 9.3.2020.