Etusivu » Kuiva suu

Kuiva suu

Lääkärikirja Duodecim
7.7.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Sylki puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua. Se estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille, ja sillä on mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Sylki suojaa limakalvoja tulehdukselta ja hampaita reikiintymiseltä. Se kosteuttaa ja liukastaa ruuan ennen nielemistä. Syljen entsyymit pilkkovat ravintoaineita ja aloittavat ruoansulatuksen.

Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, suuri osa syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle 0,5 litran.

Kuivan suun oireet

Kuiva suu tuntuu tahmaiselta, puhuessa äänteiden muodostaminen hidastuu, kuivan ruoan nieleminen vaikeutuu, ja irtoproteesin pito muuttuu hankalaksi. Muita kuivan suun oireita voivat olla yöllinen herääminen suun kuivuuteen, palan tunne kurkussa, metallin maku suussa, kielikipu (ks. «Kielikipu, suupolte, kipeä suu (glossodynia)»1), arka ja kirvelevä suu, suun limakalvon hiivatulehdus, pahanhajuinen hengitys, ientulehdus, hampaiden reikiintyminen ja hampaattoman suun suutulehdus.

Kuivan suun syyt

Ikää myöten syljeneritys vähentyy luonnostaan. Kuiva suu on sen takia melko yleinen vaiva vanhuksilla, lihavilla useammin kuin normaalipainoisilla. Myös monet lääkkeet vähentävät syljen tuotantoa. Sellaisia ovat muun muassa eräät psyykenlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit ja A-vitamiinin johdokset (aknelääke isotretinoiini, ks. «Tavallinen akne»2, ja psoriaasilääke asitretiini, ks. «Psoriaasi»3). Kuiva syy on yksi reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin oireyhtymän (ks. «Sjögrenin oireyhtymä (primaarinen)»4) tyyppioireista. Myös nivelreumassa (ks. «Nivelreuma»5) ja fibromyalgiassa (ks. «Fibromyalgia»6) suun limakalvot voivat kuivua. Parkinsonin tauti (ks. «Parkinsonin tauti»7), verenpainetauti ja verenpainetaudin lääkkeet (ks. «Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)»8), diabetes (ks. «Diabetes (”sokeritauti”)»9), jatkuva suuhengitys, vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia (ks. «Laihuushäiriö (anoreksia nervosa)»10) sekä säde- ja muut syöpähoidot ovat muita kuivan suun syitä.

Heikentyneen syljenerityksen toteaminen

Levossa sylkeä tulisi erittyä vähintään 1,5 ml 15 minuutissa. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi mitata syljenerityksen antamalla tutkittavan henkilön pureskella parafiinia viiden minuutin ajan. Normaalisti sylkeä erittyy silloin yli 3.5 millilitraa. Suu alkaa tuntua kuivalta vasta, kun sylkeä erittyy pureskellessa alle 2,5 millilitraa viidessä minuutissa.

Itsehoito

Syljen eritystä voi stimuloida pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. On kuitenkin muistettava, että paljosta ksylitolista tulee vatsavaivoja.

Ruoan tulisi olla paljon pureskelua vaativaa. Suuta huuhdotaan tarvittaessa vedellä. Janojuomana käytetään vettä. Sokeria ja sokeripitoisia sekä suolaisia juomia pitää välttää. Aterioita ja välipaloja tulisi olla enintään 6 kertaa vuorokaudessa. Apteekissa on myynnissä tekosylkivalmisteita ja geelejä, jotka pitävät suun kosteana pitempään kuin vesi. Niitä käytetään etenkin yöllä. Jotkut käyttävät ruokaöljyä suuhun levitettynä ja nenään öljysuihketta. Fluorihammastahna ja imeskeltävät fluoritabletit estävät hampaiden reikiintymistä. Arka suu voi hyötyä myös hammastahnasta, jossa ei ole väkeviä makuaineita eikä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia.

Milloin hoitoon?

Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla tulisi käydä 4–6 kuukauden välein.

Ehkäisy

Mahdollisen perustaudin hyvä hoito ehkäisee syljenerityksen vähentymistä ja kuivan suun oireita.

Lisätietoa kuivasta suusta: ks. «Kuiva suu»11

Käytettyjä lähteitä

Lahtinen A. Kuiva suu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.5.2016.

Lahtinen A, Ainamo A. Suun kuivuus - haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys. Duodecim 2006;122(22):2710-6