Etusivu » Käsisilsa, käden sieni-infektio

Käsisilsa, käden sieni-infektio

Lääkärikirja Duodecim
4.3.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Silsa eli sieni-infektio on tavallisin varvasväleissä, mutta sitä esiintyy myös käsissä joko yksinään tai yhdessä jalkasilsan (ks. «Jalkasilsa (jalkasieni)»1), nivussilsan (ks. «Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)»2) tai muun ihon silsasairauden (ks. «Vartalon ja päänahan silsa (sieni-infektio)»3 kanssa. Käsisilsa on selvästi jalka- ja nivussilsaa harvinaisempi.

Oireet

Sieni-infektio on kädessä yleensä kämmenpuolella, harvemmin käden selkäpuolella. Useimmiten vain toisessa kämmenessä on lievää punoitusta, hilseilyä ja pieniä rakkuloita (kuva «Kämmenen sienitulehdus»1). Oireita on aluksi vain rajoitetulla alueella, esimerkiksi sormessa (kuva «Silsa, etusormi»2).

Kädenselän silsa muistuttaa vartalosilsaa ja muodostaa läiskiä, joiden reuna korostuu ja hilseilee keskustaa enemmän (kuva «Sienitulehdus kädenselässä»3). Kädenselän silsa kutiaa tavallisesti jonkin verran, kämmensilsa vähemmän. Diagnoosin tekoa helpottaa, jos sieni on levinnyt myös kynsiin. Diabeetikoilla käsisilsa voi rajoittua sormihankoihin hiivainfektion lailla.

Taudin toteaminen

Ihottuma-alueelta raaputetaan hilsettä sieniviljelyä ja siihen liittyvää ns. natiivitutkimusta varten. Natiivitutkimuksessa hilsettä laitetaan objektilasille, ja se tutkitaan mikroskoopilla, jossa nähdään sienirihmoja. Sieniviljely valmistuu 1–5 viikossa sienikasvusta riippuen, ja siinä määritetään myös sienen laji. Tavallisin aiheuttaja on Trichophyton rubrum -rihmasieni.

Itsehoito

Jos epäilee käsien sieni-ihottumaa, sitä ei saisi yrittää hoitaa itse. Paikallinenkin sienilääke estää sienen kasvun viljelynäytteessä, mutta hoito ei kuitenkaan paranna tautia. Oikea diagnoosi voi sen vuoksi viivästyä.

Milloin lääkäriin?

Toispuolinen käsi-ihottuma on syy lähteä lääkärin tutkittavaksi. Sieni-infektio paranee 2–4 viikon mittaisella suun kautta otettavalla sienilääkekuurilla. Sisäiset sienilääkkeet ovat reseptivalmisteita.

Ehkäisy

Useimmilla käsisilsaa potevilla on sieni-infektio myös varvasväleissä, jalkapohjissa tai nivustaipeissa. Varvasvälien ja nivustaipeitten silsan hoitamiseen riittää paikallinen, reseptivapaa sienilääke. Niiden hyvä hoito estäisi useimmiten myös käsisilsan.

Käytettyjä lähteitä

Heikkilä H. Ihon ja kynsien sieni-infektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.11.2018.

Käypä hoito -suositus Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka) «https://www.kaypahoito.fi/hoi13050»1