Etusivu » Kohdunkaulan syövän esiasteet

Kohdunkaulan syövän esiasteet

Lääkärikirja Duodecim
27.8.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kohdunkaulan syövän esiasteiden syynä on yleensä virustulehdus. Papilloomavirus (HPV, human papillomavirus) on yleisin sukupuoliteitse tarttuva virus. Pitkittyneet infektiot, varsinkin jos aiheuttaja on ärhäkkää HPV-tyyppiä, kuten 16, 18, 31, 33 ja 45, lisäävät erityisesti kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden riskiä. Suuren riskin HPV-infektio ei kuitenkaan ole sama asia kuin kohdunkaulasyövän esiaste, ja vain pienelle osalle suuren riskin HPV-infektioon sairastuneista kehittyy kohdunkaulasyöpä. Mistä tahansa esiasteista jopa 90 % parantuu itsestään 13–22-vuotiailla.

HPV-infektio esiintyy tavallisimmin silmille näkymättöminä solumuutoksina, jotka voivat naisilla löytyä papakokeen (ks. «Papakoe»1) tai HPV-testin (ks. «HPV (papilloomavirus) -testi»2) avulla. Jos papakokeessa on muutoksia, jotka viittaavat kohdunkaulan solumuutosten mahdollisuuteen, tehdään jatkotutkimuksena kolposkopia (ks. «Kolposkopia»3).

Kohdunkaulan syövän esiasteesta käytetään lyhennettä CIN (cervical intraepithelial neoplasia) tai termiä dysplasia (kudosmuutos). Esiasteet luokitellaan kolmeen luokkaan (ks. alla).

CIN 1 (dysplasia levis)

Suurin osa näistä lievistä muutoksista paranee ensimmäisten kahden vuoden aikana, ja syöpäriski on pieni. Yhden vuoden seurannassa muutos palautuu normaaliksi jo yli puolella naisista. Kuitenkin noin joka kymmenes muutos etenee hoidotta vaikeaksi esiastemuutokseksi (CIN 3), mutta muutosten etenemisnopeus vaihtelee merkittävästi. Pahanlaatuistumisen riski lisääntyy potilaan iän lisääntyessä.

CIN 2 (dysplasia moderata)

Nämä keskivahvat esiastemuutokset ovat pysyvämpiä kuin lievät esiastemuutokset. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että puolet keskivaikeista esiastemuutoksista paranee kahden vuoden seurannassa ilman hoitoa.

CIN 3 (dysplasia gravis, carcinoma in situ)

Vaikeissakin esiasteissa spontaania paranemista voi tapahtua noin kolmanneksella. Vahvojen esiastemuutosten yhteydessä syöpäriskiksi on arvioitu yli 12 %. Seulontaikäryhmässä (30–60-vuotiaat) noin 15–40 % näistä vaikeista CIN 3 -muutoksista kehittyisi hoitamattomina syöväksi.

Kohdunkaulan muutoksia hoidetaan muutoksen laajuudesta ja vaikeusasteesta riippuen poistamalla muutos kolposkopiassa sähkösilmukalla (loop) polikliinisesti. Esiasteiden hoitotulokset ovat hyviä: 95 %:lla hoidetuista riittää yksi hoitokerta. Seurannassa käytetään papakoetta ja HPV-testiä.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito -suositus Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50049»1 (päivitetty 23.11.2016).