Etusivu » Kohdunkaulan syövän esiasteet

Kohdunkaulan syövän esiasteet

Lääkärikirja Duodecim
25.9.2019
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kohdunkaulan syövän esiasteiden syynä on yleensä virustulehdus. Papilloomavirus (HPV, human papillomavirus) on yleisin sukupuoliteitse tarttuva virus. Pitkittyneet infektiot, varsinkin jos aiheuttaja on ärhäkkää HPV-tyyppiä, kuten 16, 18, 31, 33 ja 45, lisäävät erityisesti kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden riskiä. Suuren riskin HPV-infektio ei kuitenkaan ole sama asia kuin kohdunkaulasyövän esiaste, ja vain pienelle osalle suuren riskin HPV-infektioon sairastuneista kehittyy kohdunkaulasyöpä. Mistä tahansa esiasteista jopa 90 % parantuu itsestään 13–22-vuotiailla.

HPV-infektio esiintyy tavallisimmin silmille näkymättöminä solumuutoksina, jotka voivat naisilla löytyä papakokeen (ks. «Papakoe»1) tai HPV-testin (ks. «HPV (papilloomavirus) -testi»2) avulla. Jos papakokeessa on muutoksia, jotka viittaavat kohdunkaulan solumuutosten mahdollisuuteen, tehdään jatkotutkimuksena kolposkopia (ks. «Kolposkopia»3) ja otetaan koepalat. Muutosten luonne, hoitotapa ja seuranta määritellään näiden tutkimuslöydösten mukaan.

Kohdunkaulan syövän esiasteista käytetään tällä hetkellä useita lyhenteitä ja joskus myös termiä dysplasia (kudosmuutos). Aiempi WHO-suositus käytti lyhennettä CIN (cervical intraepithelial neoplasia) ja uudempi suositus LSIL- tai HSIL-termiä (low-grade tai high-grade squamous intraepithelial lesion).

Lievimmät esiastemuutokset paranevat ensimmäisten kahden vuoden aikana, ja syöpäriski on pieni. Muutosta ei yleensä hoideta, sillä spontaanin paranemisen todennäköisyys on noin 90 %. Seuranta on kuitenkin aiheellinen, ja jos esiastemuutos ei parane kahdessa vuodessa, se hoidetaan.

Keskivahvat esiastemuutokset ovat pysyvämpiä kuin lievät esiastemuutokset. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että puolet keskivaikeista esiastemuutoksista paranee kahden vuoden seurannassa ilman hoitoa. Pahanlaatuistumisen riski lisääntyy potilaan iän lisääntyessä.

Vahvojen esiastemuutosten yhteydessä syöpäriskiksi on arvioitu yli 12 %. Spontaania paranemista voi vaikeissakin esiasteissa tapahtua noin kolmanneksella. Seulontaikäryhmässä (30–60-vuotiaat) noin 15–40 % vaikeista muutoksista kehittyisi hoitamattomina syöväksi.

Kohdunkaulan muutoksia hoidetaan muutoksen laajuudesta ja vaikeusasteesta riippuen poistamalla muutos kolposkopiassa sähkösilmukalla (loop) polikliinisesti. Esiasteiden hoitotulokset ovat hyviä: 95 %:lla hoidetuista riittää yksi hoitokerta. Seurannassa käytetään papakoetta ja HPV-testiä.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito -suositus Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50049»1 (päivitetty 17.4.2019