Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Enanton Depot Dual

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Enanton Depot Dual

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

leuproreliini

Käyttötarkoitus

Miehillä eturauhassyövän hoito. Naisilla endometrioosin hoito sekä kohdun lihaskasvaimien eli myoomien pienentäminen. Lapsilla voidaan käyttää ennenaikaisen murrosiän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääkeannos otetaan neljän viikon välein, vahvempaa vaihtoehtoa hieman harvemmin.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen ruiskeena ihon alle. Pistoksen jälkeen pistoskohtaa ei saa hieroa.

Vaikutustapa

Leuproreliini vaikuttaa hormoneihin, joiden erittymisellä on yhteyttä mm. eturauhasen ja sukuelinten toimintaan. Lääkityksellä pyritään miehillä pienentämään eturauhassyövän kokoa ja naisilla hillitsemään endometrioosikudoksen toimintaa kohdun ulkopuolella. Lapsilla lääke hillitsee aivolisäkkeen toimintaa ja vähentää sen erittäminen hormonien määrää ja siten mm. normalisoi kasvunopeutta.

Haittavaikutukset

Miehillä yleisimmät haittavaikutukset ovat kuumat aallot, luukipu, virtsaamisvaikeudet ja raajojen tuntohäiriöt. Joskus saattaa esiintyä myös hikoilua, sukupuolisen halun vähenemistä, impotenssia ja kivesten koon pienenemistä.

Naisilla yleisimmät haittavaikutukset ovat emätintulehdus, kuumat aallot, kuumoitus, hartioiden jäykkyys, päänsärky, unettomuus, huimaus, raajojen pistely, hikoilu ja tunne-elämän vaihtelut. Joskus saattaa esiintyä myös nivelsärkyä, luukipua ja painon nousua sekä emättimen kuivuutta. Ylimääräisistä emätinverenvuodoista tulee ilmoittaa lääkärille.

Lapsilla yleisimmät haittavaikutukset ovat mielialan muutokset, päänsärky, mahaoireet, akne, pistoskohdan reaktiot ja tytöillä verenvuoto emättimestä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe ja kirkas, liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2