Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nasofan

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nasofan

Markkinoija

RATIOPHARM

Vaikuttava aine

flutikasoni

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään aikuisille allergisen nuhan ehkäisyyn ja hoitoon kausiluontoisesti tai tarvittaessa ympärivuotisesti. Sitä ei käytetä lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille ilman lääkärin määräystä.

Annostus

Useimmiten otetaan kaksi sumutusta kumpaankin sieraimeen joko kerran tai kahdesti vuorokaudessa, mieluiten aamuisin. Reseptivalmistetta käytetään lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Sumutepullon kärki työnnetään sieraimeen pään ollessa taivutettuna taaksepäin, ja painetaan lääkärin tarpeelliseksi arvioima annostusmäärä. Päätä on hyvä pitää tässä asennossa hetken, jolloin lääkettä pääsee kaikkialle nenäonteloon. Kun pumppupullo otetaan käyttöön, tulee ensin painaa pumppua kuusi kertaa alaspäin ja vapauttaa se sitten. Jos lääkettä ei ole käytetty 7 vuorokauteen, pullo on valmisteltava uudelleen käyttöön painamalla ja vapauttamalla pumppu niin monta kertaa, että tuloksena on hienojakoista sumua.

Vaikutustapa

Flutikasoni on kortikosteroidi, joka rauhoittaa tulehtunutta limakalvoa. Aine alkaa auttaa oireisiin 3-4 vuorokauden käytön jälkeen, ja vaikutuksen ylläpitämiseksi sitä on käytettävä säännöllisesti.

Haittavaikutukset

Yleisintä on nenäverenvuoto. Myös päänsärkyä sekä haju- ja makuaistimuksia voi ilmaantua. Nenä ja kurkku voivat ärtyä.

Raskaus ja imetys

Käytöstä raskauden ja imetyksen aikana tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, opalisoiva vesisuspensio on pakattu ruskeasta lasista valmistettuun moniannospulloon, johon on kiinnitetty mittapumppu.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2