Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nicotinell Mint Lääkepurukumi Ja Imeskelytabletti

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nicotinell Mint Lääkepurukumi Ja Imeskelytabletti

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Hoidon alkaessa tupakointi on lopetettava kokonaan tai lääkettä ei kannata käyttää.Valmisteen vahvuus valitaan poltettavan savukemäärän perusteella: vähäinen riippuvuus (alle 20 savuketta/vrk) = 2 mg purukumi tai 1 mg imeskelytabletti, kohtalainen riippuvuus (20-30 savuketta/vrk) = molemmat vahvuudet sopivat, vahva riippuvuus (yli 30 savuketta/vrk) = 4 mg purukumi tai 2 mg imeskelytabletti.Alussa otetaan yksi purukumi tai imeskelytabletti joka kerta, kun tuntee tupakanhimoa.Yleensä 8-12 purukumia tai imeskelytablettia päivässä riittää. Maksimiannos vuorokaudessa on 25 kpl 2 mg purukumia tai 15 kpl 4 mg purukumia tai 30 kpl 1 mg imeskelytablettia tai 15 kpl 2 mg imeskelytablettia.

Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta, minkä jälkeen purukumien tai imeskelytablettien määrää on vähennettävä. Hoito tulee lopettaa, kun annos on pienennetty 1-2 lääkepurukumiin tai imeskelytablettiin päivässä. Imeskelytabletteja ei suositella käytettäväksi yli puolta vuotta. Lääkepurukumia ei yleensä suositella käytettävän säännöllisesti yhtä vuotta pitempää aikaa. Jotkut tupakoinnin lopettaneista saattavat tarvita pitempiaikaista hoitoa tupakoinnin uudelleen aloittamisen välttämiseksi. Käyttämättä jääneet purukumit tulee säilyttää, sillä tupakanhimo voi palata yllättäen.

Valmisteita voidaan käyttää myös tupakoinnin lopettamiseen vähentämisen kautta. Silloin purukumeja tai imeskelytabletteja tulee käyttää tupakointijaksojen välillä tupakoimattomien jaksojen pidentämiseksi tarkoituksena vähentää tupakointia niin paljon kuin mahdollista. Jos päivittäin poltettujen savukkeiden määrä ei ole vähentynyt kuuden viikon kuluttua, tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Tupakoinnin lopettamista tulee yrittää niin pian kuin tupakoitsija tuntee olevansa valmis siihen, mutta ei myöhemmin kuin 6 kuukauden kuluttua (purukumit) ja 4 kuukauden kuluttua (imeskelytabletit) hoidon aloittamisesta. Jos lopettaminen ei ole mahdollista 9 kuukauden kuluessa (purukumit) ja 6 kuukauden kuluessa (imeskelytabletit) hoidon aloittamisesta, tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Lääkkeen ottaminen

Purukumia pureskellaan hitaasti noin 30 minuuttia siten, että pureskelu keskeytetään, kun suussa on voimakas maku. Purukumin annetaan odottaa poskessa, kunnes maku heikkenee. Tämän jälkeen jatketaan jaksoittaista pureskelua. Liian nopea pureskelu voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.

Imeskelytablettia imeskellään, kunnes maku tuntuu voimakkaana. Sen jälkeen imeskelytabletin annetaan levätä posken ja ikenen välissä. Kun maku heikkenee, imeskely aloitetaan uudelleen. Imeskelyrutiini on yksilöllinen ja sitä toistetaan kunnes imeskelytabletti on kokonaan liuennut (noin 30 minuuttia).Kahvi, happamat juomat ja virvoitusjuomat voivat vähentää nikotiinin imeytymistä. Näiden juomien nauttimista tulee välttää 15 minuutin ajan ennen imeskelytabletin tai purukumin käyttöä.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Purukumista ja imeskelytabletista nikotiini imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä, huimausta, mahavaivoja, nikotuksia sekä suun ja kurkun alueen oireita.Aikuiselle tarkoitettu nikotiiniannos voi aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen, joten on tärkeää säilyttää valmisteet aina poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Purukumit, 2 mg imeskelytabl: Alle 25 °C.1 mg imeskelytabl: Alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Purukumi: Päällystetty purukumi on väriltään valkeahko ja muodoltaan suorakulmainen. Lääkepurukumit ovat mintunmakuisia.Imeskelytabletti: Valkoinen, mintunmakuinen, pyöreä, kaksoiskupera imeskelytabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2