Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Grazax

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Grazax

Markkinoija

ALK-ABELLÓ

Vaikuttava aine

timoteista standardisoitu heinän siitepölyn allergeeniuute

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään heinän siitepölyn aiheuttaman allergisen nuhan ja silmäoireiden siedätyshoitoon.

Annostus

Siedätyshoidon aloittaa aina allergisiin sairauksiin erikoistunut lääkäri. Ensimmäinen annos otetaan lääkärin vastaanotolla ja potilasta seurataan 20-30 minuuttia mahdollisten yliherkkyysreaktioiden varalta. Yleensä otetaan yksi tabletti joka päivä.

Hoito aloitetaan neljä kuukautta ennen odotettavissa olevaa heinän siitepölykautta. Hoito kestää tavallisesti 2-3 vuotta. Jos ensimmäisen siitepölykauden aikana hoidosta ei ole ollut hyötyä, tulee neuvotella lääkärin kanssa hoidon jatkamisesta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti laitetaan kielen alle, missä se sulaa. Nielemistä pitää välttää 1 minuutin ja ruoan ja juomien nauttimista 5 minuutin ajan. Tabletti pitää ottaa ulos läpipainopakkauksesta kuivin sormin ja käyttää välittömästi pakkauksen avaamisen jälkeen.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää hyvin pieniä määriä heinän siitepölyä. Toistuvasti annettaessa se vähentää elimistön yliherkkyysreaktioita (allerginen nuha ja silmien sidekalvon tulehdus) heinille.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat suun ja korvien kutina, nielun ärsytys, aivastelu ja suun limakalvon turvotus. Joskus ilmenee muita silmä-, suu- tai nenäoireita, ihottumaa, vatsavaivoja tai päänsärkyä. Käyttö pitää keskeyttää ja hakeutua välittömästi hoitoon, jos ilmaantuu voimakkaita allergisia oireita tai hengitysvaikeuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi käytön tarpeellisuuden raskauden aikana. Valmistetta voi käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25oC).

Ulkonäkö

Valkoinen tai harmahtava, pyöreä kylmäkuivattu tabletti, jossa toisella puolella kaiverrus.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2