Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » S » Sativex

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Sativex

Markkinoija

ALMIRALL

Vaikuttava aine

kannabinoli, kannabidioli

Käyttötarkoitus

Kohtalaista tai vaikea-asteista multippeliskleroosista (MS-tauti) johtuvaa lihasjäykkyyden hoito potilailla, joiden kohdalla ei ole saavutettu riittävää hoitovastetta muilla lääkkeillä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Sumutepulloa ravistetaan ennen käyttöä. Sumute on suunnattava suuontelon pinnalle niin, että antopaikkaa vaihdetaan jokaisella käyttökerralla.Alkoholin käyttöä vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Sativex vaikuttaa keskushermostossa ns. endokannabinoidijärjestelmän kautta, jonka aktivoinnin on havaittu lievittävän jäsenten jäykkyyttä ja parantavan motoriikkaa MS-taudissa.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös ruokahalun muutoksia ja anoreksiaa, mielialan muutoksia, psyykkisiä oireita, muistihäiriöitä, tasapainohäiriöitä, keskittymiskyvyn alenemista, näön hämärtymistä, vatsavaivoja, heikotusta, pahoinvointia, kipua tai epämukavuuden tunnetta suussa, kaatumisia tai päihtymystä muistuttavaa tilaa.

Sativex voi aiheuttaa haittavaikutuksina uneliaisuutta tai huimausta, mikä voi heikentää arviointikykyä ja taitoa vaativien tehtävien suorittamista, kuten autolla ajoa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttö raskauden tai imetyksen aikana lääkärin harkinnan mukaan.

Säilytys

Jääkaapissa (+2 - +8 °C). Säilytettävä pystyasennossa. Avatun sumutepullon säilyttäminen jääkaapissa ei ole välttämätöntä. Sumutepulloa ei saa kuitenkaan säilyttää yli +25 °C:ssa.

Ulkonäkö

Keltainen/ruskea liuos sumutepullossa.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2