Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tri-Femoden

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tri-Femoden

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Yksi tabletti päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee yleensä tyhjennysvuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Tablettien ehkäisyteho alkaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, jos pakkausselosteen ohjetta on noudatettu oikein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera, mieluimmin aina samaan aikaan vuorokaudesta, jolloin niiden ottamisen myös muistaa paremmin. Jos tabletin ottaminen unohtuu, on uusi annos otettava 12 tunnin kuluessa. Jos viimeisen tabletin ottamisesta on kulunut tätä kauemmin, tulee raskauden ehkäisystä huolehtia seuraavan 7 päivän ajan esim. kondomin avulla.

Vaikutustapa

Tri-Femoden on raskauden ehkäisyyn tarkoitettu matala-annoksinen, ns. kolmivaiheinen yhdistelmävalmiste. Se sisältää keltarauhashormonia (gestodeeni) ja estrogeenia (etinyyliestradioli). Nämä aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kuukautiskierron häiriöt, joita esiintyy yleensä ensimmäisten 3 käyttökuukauden aikana. Näitä ovat tiputtelu- ja läpäisyvuodot. Muita yleisiä haittoja ovat pahoinvointi, päänsärky, akne, rintojen arkuus sekä mielialan vaihtelut. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt ehkäisytablettien käyttäjillä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta. Yhdistelmäehkäisyä eli etinyyliestradiolia (synteettistä estrogeenia) sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää, jos verisuonitukosten vaara on suurentunut.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana, ja käyttö suositellaan aloitettavaksi vasta imetysvaiheen päätyttyä.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Läpipainopakkauksessa on 6 vaaleankeltaista, 5 tummanruskeaa ja 10 valkoista pyöreää, kuperaa, sokeripäällysteistä tablettia.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2