Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xarelto

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xarelto

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

rivaroksabaani

Käyttötarkoitus

Aivoissa tai muualla esiintyvien veritulppien syntymisen ehkäisy akuutin sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen tai potilailla, joilla on eteisvärinätyyppinen sydämen rytmihäiriö. Myös syvien laskimotukosten ja keuhkoveritulpan hoito ja näiden uusiutumisen ehkäisy. Lisäksi lonkka- tai polviproteesileikkauksen yhteydessä laskimoveritulppien ehkäisy.

Annostus

Lääkkeen tehon ja turvallisuuden takia on tärkeää noudattaa tarkasti lääkärin määräämää annostusta. Lääkärin määräämää annostusta ei saa ylittää. Lääkitys voi olla määräaikaista tai jatkuvaa. Lääkitystä ei pidä lopettaa keskustelematta asiasta lääkärin kanssa, sillä lääke hoitaa ja ehkäisee vakavia sairauksia.

Lääkkeen ottaminen

2,5 mg ja 10 mg tabletit voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. 15 mg ja 20 mg tabletit tulee ottaa ruokailun yhteydessä. On tärkeää, että lääkeannos otetaan säännöllisesti. Lääkeannoksen unohtumisesta on tarkat ohjeet valmisteen pakkausselosteessa. Jos lääkeannos unohtuu, kaksinkertaista annosta ei saa ottaa samana päivänä.

Vaikutustapa

Rivaroksabaani estää veren hyytymiseen osallistuvan aineen toimintaa. Näin se estää veren liiallista hyytymistä ja vähentää riskiä saada veritulppia jalkojen, keuhkojen ja aivojen verisuonissa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, päänsärky, kuume, erilaiset vatsavaivat, iho-oireet, turvotukset ja verenvuodot eri puolilla kehoa.

Älä aja tai käytä koneita, jos lääke aiheuttaa sinulle huimausta tai pyörtymistä.

Muut samanaikaisesti käytettävät lääkkeet voivat lisätä verenvuotojen riskiä, joten kaikista muista lääkityksistä tulee sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten se voidaa säilyttää huoneenlämmössä alle 25 °C.

Ulkonäkö

2,5 mg tabletti: Vaaleankeltaisia, pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja (halkaisija 6 mm, kaarteen säde 9 mm), joiden toisella puolella on BAYER-risti ja toisella puolella ”2,5” ja kolmio.

10 mg tabletti: Vaaleanpunaisia, pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja (halkaisija 6 mm, kaarteen säde 9 mm), joiden toisella puolella on BAYER-risti ja toisella puolella ”10” ja kolmio.

15 mg tabletti: Punaisia, pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja (halkaisija 6 mm, kaarevuuden säde 9 mm), joiden toisella puolella on BAYER risti ja toisella puolella ”15” ja kolmio.

20 mg tabletti: Punaruskeita, pyöreitä, kaksoiskuperia tabletteja (halkaisija 6 mm, kaarevuuden säde 9 mm), joiden toisella puolella on BAYER risti ja toisella puolella ”20” ja kolmio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2