Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Neoproct, Neoproct Yhdistelmäpakkaus

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Neoproct, Neoproct Yhdistelmäpakkaus

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

fluokortoloni, lidokaiini

Käyttötarkoitus

Neoproct on peräpukamalääke, jolla hoidetaan myös peräaukon seudun ihottumia ja peräsuolen tulehdusta.

Annostus

Peräpuikkoja käytetään tavallisesti aamulla ja illalla, ensimmäisinä hoitopäivinä kolmekin kertaa päivässä. Oireiden lievittyessä riittää yksi puikko kerran päivässä tai joka toinen päivä. Voidetta käytetään yleensä kahdesti päivässä, ensimmäisenä hoitopäivänä tai kivuliaissa tapauksissa kolme kertaa päivässä. Myöhemmin saattaa yksi voitelukerta päivässä riittää. Lääkettä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Yleensä sitä käytetään yhtäjaksoisesti enintään kaksi viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä kannattaa käyttää ulostamisen jälkeen. Ennen käyttöä peräaukon seutu puhdistetaan huolellisesti. Parhaiten tämä käy suihkulla. Peräpukamien hoidossa on muutoinkin tärkeää pitää peräaukon seutu puhtaana. Rektaalivoidetta viedään peräaukon sisään pakkauksen mukana tulevalla kanyylilla, joka kierretään kiinni voideputkilon suulle. Ulos työntyneet pukamat voidellaan paksusti, minkä jälkeen ne painetaan sormella varovasti takaisin peräaukkoon. Peräpuikko työnnetään riittävän syvälle peräsuoleen. Jos puikko tuntuu kovin pehmeältä, voi sen kovettaa pitämällä sitä hetken kylmässä vedessä ennen suojakääreen avaamista. Valmisteiden joutumista silmiin tulee välttää ja kädet on pestävä jokaisen käyttökerran jälkeen. Lääkitystä on hyvä jatkaa pienellä annoksella viikon verran oireiden loppumisen jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke rauhoittaa peräaukon vierellä tai sisällä olevan laskimolaajentuman eli peräpukaman tulehdusta. Lisäksi se helpottaa peräaukon ihottumaan liittyviä oireita, kuten kipua, turvotusta, polttelua ja kutinaa.

Haittavaikutukset

Lääke voi ärsyttää peräaukon limakalvoa ja sitä ympäröivää ihoa.

Raskaus ja imetys

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana tulee välttää kortisonia sisältävien lääkkeiden käyttämistä.

Säilytys

Neoproct rektaalivoide: Säilytä alle 30 °C.

Neoproct peräpuikko ja yhdistelmäpakkaus: Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Emulsiovoide: Valkoinen, läpikuultamaton emulsiovoide.

Peräpuikko: Vaalean kellertävä peräpuikko.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2