Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zyban

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zyban

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

bupropioni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tukemaan tupakoinnin lopettamista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä hoito aloitetaan yhdellä tabletilla päivässä, kun tupakointi vielä jatkuu. Viikon kuluttua lääkeannosta suurennetaan kahteen tablettiin päivässä. Tupakointi lopetetaan yleensä toisen hoitoviikon aikana. Lääkehoitoa jatketaan tavallisesti 7-9 viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena ruoan kanssa tai ilman. Sitä ei saa jakaa, pureskella eikä murskata. Myöhään illalla otettu lääkeannos voi aiheuttaa unettomuutta. Alkoholia on käytettävä lääkityksen aikana varoen. Kahden perättäisen annoksen välillä on oltava vähintään 8 tuntia.

Vaikutustapa

Bupropioni vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineiden, dopamiinin ja noradrenaliinin, toimintaan. Näin se vähentää tupakanhimoa ja lievittää vieroitusoireita, joita liittyy tupakoinnin lopettamiseen. Lääke tehoaa parhaiten, jos tupakoitsija on todella motivoitunut tupakoinnin lopettamiseen.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa etenkin hoidon alussa unettomuutta eikä tablettia kannata ottaa myöhään illalla. Lisäksi lääke voi kuivattaa suuta ja aiheuttaa vatsaoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ummetusta ja mahakipuja. Joskus voi ilmaantua vapinaa, päänsärkyä, huimausta, mielialan muutoksia ja itsemurha-ajatuksia. Tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa samantapaisia oireita kuin sen tukemiseen käytetyt lääkkeet. Alkoholia pitää välttää lääkityksen aikana. Lääke voi aiheuttaa huimausta tai sekavaa oloa, joka saattaa heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C alkuperäisessä pakkauksessa.

Ulkonäkö

Tabletti on valkoinen, kalvopäällysteinen, kaksoiskupera ja pyöreä. Toisella puolella on painatus GX CH7.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2