Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Microgynon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Microgynon

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

levonorgestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Jos tablettien aloitus tapahtuu jonakin muuna päivänä, ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäksi muuta ehkäisyä esim. kondomia. Tabletti otetaan päivittäin samoihin aikoihin kolmen viikon ajan eli pakkaus loppuun. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee kuukautisvuoto. Tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä uuden pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua ilman taukoa. Kuukautisia voidaan siirtää enintään toisen pakkauksen loppumiseen saakka. Tablettien säännöllinen käyttö aloitetaan uudestaan tavanomaisen seitsemän päivän tauon jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera. Jokaisen tabletin kohdalle on pakkaukseen merkitty se viikonpäivä, jolloin tabletti otetaan. Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia: Ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa

Vaikutustapa

Valmiste on yhdistelmäehkäisytabletti. Jokainen tabletti sisältää kahta hormonia: naishormonia eli estrogeenia ja keltarauhashormonia eli progestiinia. Nämä aineet ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Haittavaikutukset

Yhdistelmäehkäisytabletit voivat aiheuttaa rintojen arkuutta, päänsärkyä, pahoinvointiä, vatsakipuja ja mielialamuutoksia. Myös turvotukset ja painon nousu ovat mahdollisia. Jos on taipumusta saada maksaläiskiä, käytön aikana tulee välttää aurinkoa ja solariumia.

Ehkäisytabletit voivat ensimmäisten kuukausien aikana aiheuttaa epäsäännöllistä, vähäistä verenvuotoa emättimestä kuukautisten välillä. Tablettien käyttöä jatketaan normaalisti. Tämä loppuu yleensä noin kolmessa kuukaudessa, kun elimistö on tottunut ehkäisytabletteihin. Jos epäsäännölliset vuodot jatkuvat, muuttuvat runsaiksi tai alkavat uudelleen, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Kuukautiset voivat lyhentyä ja vuoto niukentua, mikä voi olla toivottavaakin. Jos kuukautiset jäävät tulematta kaksi kertaa peräkkäin, kannattaa varmistaa että ei ole raskaana.

Yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät hieman veritulpan riskiä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja tupakointi lisää verenkiertoon lliittyvien sairauksien riskiä. Lääkäri arvioi riskin suuruutta yksilöllisesti kunkin käyttäjän kohdalla haastattelun ja tutkimusten avulla ja suosittaa kullekin käyttäjälle sopivinta ehkäisytapaa.

Yhdistelmäehkäisytabletteja käyttävillä naisilla on todettu hieman tavallista enemmän rintasyöpää, mutta tämän yhteyttä pillerien käyttöön ei tunneta.

Eräät lääkkeet saattavat heikentää tablettien ehkäisytehoa. Tämän vuoksi ehkäisytablettien käytöstä kannattaa kertoa aina lääkärissä ja apteekissa. Näissä tilanteissa suositellaan usein käytettävän lisäehkäisynä esim. kondomia lääkehoidon aikana ja 7 päivän ajan lääkkeen lopettamisen jälkeen.

Tabletit eivät vaikuta ajokykyyn eivätkä koneiden käyttökykyyn

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana eikä käyttöä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytetään huoneenlämmössä (+15 - +25 °C).

Ulkonäkö

Beige, pyöreä, kupera, sokeripäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2