Etusivu » Eliquis

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Eliquis

Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

apiksabaani

Käyttötarkoitus

Laskimon tukkeutumisen ehkäisy aikuispotilailla, joille on tehty lonkan tai polven tekonivelleikkaus sekä aivohalvauksen ja veritulppien ehkäisy eteisvärinäpotilailla. Lisäksi syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan hoito ja uusiutumisen ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletti otetaan yleensä kahdesti vuorokaudessa, ja leikkauspotilailla aloitusannos otetaan yleensä 12-24 tunnin kuluttua leikkauksesta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan kokonaisina vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Ne voidaan myös murskata ja sekoittaa veteen, 5 % dekstroosiliuokseen, omenamehuun tai omenasoseeseen, ja valmis seos nautitaan välittömästi. Vaihtoehtoisesti tabletit voidaan murskata ja sekoittaa 60 ml:aan vettä tai 5 % dekstroosiliuosta ja antaa välittömästi nenämahaletkun kautta. Tabletin unohtuessa se otetaan välittömästi ja sen jälkeen jatketaan tablettien ottamista normaalisti.

Vaikutustapa

Apiksabaani, joka kuuluu antikoagulanttien lääkeryhmään, auttaa ehkäisemään verihyytymien muodostumista estämällä verenkierrossa esiintyvää tekijä Xa:ta, jota tarvitaan veren hyytymisessä. Verenvuodon tyrehdyttämiskyky kuitenkin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi esiintyä punasolujen vähenemistä (anemiaa), verenvuotoja, pahoinvointia ja ruhjevammoja.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

2,5 mg tabl: Keltainen, pyöreä, toiselle puolelle kaiverrettu 893 ja toiselle puolelle 2½.5 mg tabl: Vaaleanpunainen, soikea, toiselle puolelle kaiverrettu 894 ja toiselle puolelle 5.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2