Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » V » Viekirax

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Viekirax

Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

ombitasviiri, paritapreviiri, ritonaviiri

Käyttötarkoitus

C-hepatiitin eli maksatulehduksen hoito yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä 2 tablettia kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kera ruokailun yhteydessä. Tabletteja ei saa pureskella, murtaa eikä liuottaa.

Jos annos unohtuu ottaa, se voidaan ottaa 12 tunnin kuluessa. Jos on kulunut yli 12 tuntia, väliin jäänyttä annosta ei oteta, vaan seuraava annos otetaan tavanomaisen aikataulun mukaisesti. Kaksinkertaista annosta ei saa ottaa.

Vaikutustapa

Ombitasviiri ja paritapreviiri estävät C-hepatiittiviruksen lisääntymistä elimistössä. Ritonaviiri tehostaa paritapreviirin vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat unettomuus, pahoinvointi, kutina, voimattomuus ja väsymys. Joskus voi esiintyä myös anemiaa eli matalaa hemoglobiinia. Mahdollinen väsymys voi heikentää ajokykyä.

Jos ilmenee maksatulehduksen varoitusmerkkejä, kuten väsymystä, heikotusta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia, oksentelua, keltaisuutta ja ulosteiden värimuutoksia, on otettava yhteys lääkäriin.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on käytettävä tehokasta ehkäisyä.

Yhteiskäytössä ribaviriinin kanssa on huolehdittava tehokkaasta raskauden ehkäisystä hoidon aikana ja naisten vielä 4 kuukauden ja miesten 7 kuukauden ajan sen päätyttyä. Raskaana olevat naiset ja miehet, joiden naispuolinen kumppani on raskaana, eivät saa käyttää ribaviriiniä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, pitkänomainen, kaksoiskupera tabletti (koko 18,8 mm x 10,0 mm), toisella puolella kaiverrus ”AV1”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2