Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Etalpha

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Etalpha

Markkinoija

LEO PHARMA

Vaikuttava aine

alfakalsidoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään sellaisissa aineenvaihdunnan häiriöissä, joissa D-vitamiinia ei muodostu elimistössä normaaliin tapaan. Tällöin seuraa mm. lihaskipuja ja lihasten heikkoutta, luukipuja sekä luuston haurastumista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Oikean annoksen löytämiseksi ja haittavaikutusten välttämiseksi joudutaan hoidon alkuvaiheessa ottamaan verikokeita.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään runsaan nesteen kera. Tippoja varten on pakkauksessa annostelija. Ruiskeliuos annetaan suonensisäisesti sairaalassa.

Vaikutustapa

Lääkkeen vaikuttava aine on D-vitamiinin esiaste, joka muuttuu varsinaiseksi vitamiiniksi maksassa. Tällöin puutostila siitä aiheutuvine oireineen alkaa korjautua.

Haittavaikutukset

Oikein annosteltuna lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Yliannostus voi aiheuttaa veressä kalsiumin pitoisuuden kohoamista, mistä seuraa mm. väsymystä, janoa, päänsärkyä, pahoinvointia, ummetusta, ihon kutinaa ja runsaita virtsamääriä. Tämäntapaisten oireiden ilmaantuessa on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkityksestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Kapselit säilytetään alle 25 °C. Tipat ja injektioneste säilytetään jääkaapissa (2 - 8 °C). Pidä ampullit ulkopakkauksessa suojassa valolta.

Ulkonäkö

,25 mikrog kaps:Valkoinen, ellipsinmuotoinen, läpinäkymätön pehmeä kapseli. 0,5 mikrog kaps: Vaaleanpunainen, ellipsinmuotoinen, läpinäkymätön pehmeä kapseli. Tipat: Kirkas tai hieman opalisoiva, väritön liuos. Injektioneste: Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2